Εντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ στις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ της Δευτέρας, για «Μακεδονομάχους» που είχαν αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια και μάλιστα χωρίς erga omnes. Ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε το κατάπτυστο «Δημοκρατία του Ιλιντεν» και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν, ήταν η απάντηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχε αποδεχτεί το 2006 την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes, δηλαδή με διατήρηση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της γείτονος.

Είπε πως δεν θ’ ανεχτεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους» και αφού ζήτησε από τους επικριτές του «να είναι πιο σεμνοί», κάλεσε τη ΝΔ, αν έχει τα «κότσια», να πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει, προσθέτοντας ότι «αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλ’ αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή».

Υποστήριξε επίσης πως η πρόταση για το «Μακεδονία – Σκόπια» τέθηκε επί τάπητος από το 1996 και σε κάποιο σημείο απορρίφθηκε από τα Σκόπια.

Κουμουτσάκος και Γεωργιάδης

Σκληρή ήταν η απάντηση του κ. Κουμουτσάκου:

«Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς», έγραψε στο Twitter.

«Ολοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει», σημείωσε.

«Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο «Μακεδονία του Ίλιντεν» και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα. Κατήφορος του @NikosKotzias» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Προσέξτε, ο ΥΠΕΞ μας επιμένει ότι έχουμε αναγνωρίσει την “Μακεδονική” γλώσσα υιοθετώντας το επιχείρημα των Σκοπιανών! Είναι απίστευτο. Αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί υποτίθεται» έγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη δήλωση Κοτζιά για αποδοχή της «μακεδονικής» γλώσσας από την Αθήνα στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών το 1977.