Αίσθηση στη βρετανική και διεθνή κοινή γνώμη προκάλεσε η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η δέσμευσή του ότι, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα δρομολογήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, πυροδότησε έντονες συζητήσεις στα social media, με χιλιάδες Βρετανούς να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν την επίμαχη δήλωση.

Η συνέντευξη του Κόρμπιν στον ανταποκριτή των «ΝΕΩΝ» στο Λονδίνο Γιάννη Ανδριτσόπουλο
αναπαρήχθη από το σύνολο σχεδόν των βρετανικών μέσων ενημέρωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το δίκτυο Sky News κράτησε το θέμα στην αρχική σελίδα της ηλεκτρονικής του έκδοσης επί πολλές ώρες, ενώ μετέδιδε διαρκώς αντιδράσεις και σχόλια για τη συνέντευξη στα τηλεοπτικά του δελτία ειδήσεων.

Η είδηση φιλοξενήθηκε στην αρχική σελίδα των σάιτ των μεγαλύτερων βρετανικών εφημερίδων: από τη «Daily Telegraph», τους «Times» και τη «Daily Mail», μέχρι τη «Sun», τη «Daily Express» και την «Independent». Τη Δευτέρα, οι εφημερίδες αυτές φιλοξένησαν αποσπάσματα από τη συνέντευξη και στις έντυπες εκδόσεις τους: η «Telegraph» δημοσίευσε την είδηση στη δεύτερη σελίδα της, ενώ οι «Times» επιστράτευσαν την ανταποκρίτριά τους στην Αθήνα Ανθή Καρασάββα προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων με το θέμα των Γλυπτών πλευρών.

Η συνέντευξη Κόρμπιν στα «ΝΕΑ» αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού και στο ραδιόφωνο του BBC, όπως επίσης και σε αρκετούς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λονδίνου. Μάλιστα, ο Νόρμαν Σμιθ, ένας από τους αρχισυντάκτες πολιτικού ρεπορτάζ του BBC, ανέβασε στο Twitter τον τίτλο της συνέντευξης, αποσπώντας 2.000 interactions (likes, retweets και σχόλια).

Το ίδιο έπραξε και ο ανταποκριτής της γαλλικής «Le Monde» Φιλίπ Μπερνάρ. Οι περισσότεροι σχολιαστές τάσσονταν υπέρ της δέσμευσης Κόρμπιν, υποστηρίζοντας ότι τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Αρκετοί όμως στηλίτευσαν τη δήλωσή του, λέγοντας ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία επάνω στα γλυπτά. Οι δηλώσεις Κόρμπιν καλύφθηκαν δημοσιογραφικά και από αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Euronews και το Russia Today.

Τη συνέντευξη στα «ΝΕΑ» αναπαρήγαγαν στα social media, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, πανεπιστημιακοί και όλες οι διεθνείς επιτροπές για την επανένωση των Γλυπτών.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά δημοσιεύματα:

https://news.sky.com/story/jeremy-corbyn-would-give-british-museums-elgin-marbles-back-to-greece-11393330

https://www.thetimes.co.uk/edition/news/corbyn-vows-to-give-back-elgin-marbles-6qxtw6bn7

https://www.telegraph.co.uk/politics/2018/06/03/jeremy-corbyn-says-would-return-elgin-marbles-greece-elected/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5800747/Corbyn-says-wants-hand-stolen-Elgin-Marbles-Greece.html

https://www.thesun.co.uk/news/6442831/corbyn-vows-to-return-marbles/

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/corbyn-return-elgin-marbles-greece-british-museum-a8381681.html

https://inews.co.uk/news/jeremy-corbyn-labour-elgin-marbles-greece/

https://www.express.co.uk/news/politics/968991/Jeremy-Corbyn-Elgin-Marbles-Greece-vows-return-sculptures-Prime-Minister-Labour

http://www.euronews.com/2018/06/03/uk-opposition-leader-corbyn-calls-for-return-of-elgin-marbles-to-greece

https://www.rt.com/uk/428624-elgin-marbles-jeremy-corbyn/

http://www.cityam.com/286821/jeremy-corbyn-return-elgin-marbles-greece-if-made-prime

https://news.finance.co.uk/corbyn-promises-return-elgin-marbles-greece-elected-prime-minister/

http://www.artfixdaily.com/news_feed/2018/06/04/4746-uks-corbyn-backs-returning-parthenon-sculptures-to-greece

https://www.kremlinpost.com/2018/06/04/elgin-marbles-will-return-to-greece-if-corbyn-becomes-pm/

http://www.voice-online.co.uk/article/benin-bronzes-should-be-returned-nigeria-says-olusoga

http://www.standardrepublic.com/politics/politics-jeremy-corbyn-guarantees-to-return-the-elgin-marbles-to-greece-if-he-turns-into-prime-minister/