Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα κάτοικοι, φορείς αλλά και οι δημοτικές Αρχές της Δυτικής Αττικής ζητώντας το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής που, όπως λένε, αποτελεί παράγοντα υποβάθμισης της υγείας και της ποιότητας της ζωής τους.

Η πρωτοβουλία σωματείων της Δυτικής Αττικής βρήκε σύμφωνους όλους τους φορείς της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι συμμετέχουν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 19.30, στη Λεωφόρο Φυλής για έναν κοινό σκοπό. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης, ο ΧΥΤΑ Φυλής όχι μόνο δεν οδεύει σε κλείσιμο, αλλά έχει αποφασιστεί και η επέκτασή του. «Με βάση αυτά, η χωματερή θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια ενεργή να υποδέχεται τόνους σκουπιδιών. Παγιώνεται λοιπόν η κατάσταση. Μιλάμε, όμως, για μια υγειονομική βόμβα που λειτουργεί 53 χρόνια. Επιστημονικές μελέτες που έχουν κατά καιρούς γίνει κάνουν λόγο για τραγικές συνέπειες στην υγεία αλλά και ρύπους στον αέρα, στον υδροφόρο ορίζονται και στο έδαφος. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε η χαβούζα όλης της Αττικής».

Σύμφωνα με τους δημάρχους των περιοχών κοντά στον ΧΥΤΑ Φυλής, στον περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής προβλέπεται το οριστικό κλείσιμό του με ορίζοντα το 2020.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υπογραμμίζει πως η Δυτική Αθήνα αντιμετωπίζεται ως η πίσω αυλή. «Απαιτούμε χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Παράλληλα, όμως, είμαστε ενάντια στη σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού» σημειώνει.

Οι δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες και στη Δυτική Αττική έχουν να διαχειριστούν ακόμη ένα βάρος: Με πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΕΔΣΝΑ), η εισφορά για το 2018 θα ανέλθει στα 49 ευρώ ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος έναντι 44 ευρώ που ήταν για το 2017.

«Δεν θέλουμε να μετακυλίουμε το κόστος στους δημότες, όμως τα έξοδα αυξήθηκαν πολύ. Από ενάμισι εκατ. ευρώ που δίνουμε τον χρόνο καλούμαστε φέτος να δώσουμε επιπλέον πάνω από 150.000 ευρώ» τονίζει ο δήμαρχος Ιλίου και προσθέτει πως για το μέλλον του ΧΥΤΑ Φυλής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. «Η πρόβλεψή μας είναι πως το κλείσιμο του ΧΥΤΑ δεν πρόκειται να συμβεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί».