Υστερα από αρκετές ημέρες που τα σκουπίδια σχημάτιζαν βουνά στους δρόμους της Κέρκυρας εν μέσω τουριστικής περιόδου και με τις θερμοκρασίες να πιάνουν την… ανηφόρα, ξεκίνησε σταδιακά η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Κωνσταντίνο Νικολούζο, το θέμα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σίριαλ. «Το νησί έχει προς το παρόν έναν ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι. Το 2007 αποφασίστηκε η κατασκευή ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, ωστόσο οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ήταν μεγάλες, με αποτέλεσμα ύστερα από τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων να τροποποιηθεί σε ΧΥΤΥ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 2009. Ωστόσο ποτέ δεν λειτούργησε».

Οπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, η σοβαρή κατάσταση με τα σκουπίδια που ζει τις τελευταίες ημέρες το νησί είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των κατοίκων τόσο στη Λευκίμμη, που δεν θέλουν τη λειτουργία ΧΥΤΥ, όσο και στο Τεμπλόνι, που δεν θέλουν να είναι η μοναδική περιοχή που θα δέχεται τα σκουπίδια. «Η λύση που προκρίθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, είναι η προσωρινή τοποθέτηση στη Λευκίμμη των δεμάτων των σκουπιδιών. Η μόνιμη λύση θα είναι να γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων στο Τεμπλόνι και τα υπολείμματα να πηγαίνουν στη Λευκίμμη».