Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νέοΜεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση θα γίνει την Παρασκευή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην αξιολόγηση του κάνει αναφορά σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία του για την περίοδο 2019 – 2022 είναι:

* Το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019 στο 3,96%, το 2020 θα ανέβει στο 4,15%, το 2021 στο 4,53% και θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ το 2022 κλείνοντας στο 5,19% του ΑΕΠ.

Κι όλα αυτά παρότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πλεονάσματα 3,5% ετησίως.

Μάλιστα στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται συγκράτηση των δαπανών στα 86 με 87,5 δις ευρώ και αύξηση των εσόδων από τα 86,86 δις ευρώ εφέτος στα 91,63 δις ευρώ το 2022 (+4,77 δις ευρώ). Στοιχείο που μαρτυρά ότι η για ακόμη μία φορά το υπερπλεόνασμα θα βασιστεί στα έσοδα.

Αύξηση στα έσοδα

Είναι ενδεικτικό πως το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε αξιολόγηση του επί του Μεσοπρόθεσμου υπογραμμίζει πως θα διατηρηθεί μια ελαφρά αυξητική τάση των δημοσίων εσόδων με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,35%. Και συμπεραίνει ότι για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου (3,5% του ΑΕΠ) θα αρκούσε ηπιότερη αύξηση των δημοσίων εσόδων.
«Θα μπορούσε συνεπώς να θεωρηθεί ότι το πλεόνασμα των εσόδων που προκύπτει από αυτήν τη διαφορά ισοδυναμεί με αντίστοιχης έκτασης οιονεί «δημοσιονομικό χώρο», ο οποίος είναι δυνατό να αξιοποιηθεί σε στοχευμένες, σταδιακές και προγραμματισμένες μειώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης», συστήνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Είναι ενδεικτικό ότι ο δημοσιονομικός χώρος (με χαμηλότερα έσοδα) βάσει των υπολογισμών του Συμβουλίου φθάνει τα 1,28 δις ευρώ το 2020 και τα 3,58 δις το 2022 χωρίς να χαθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Μέσα από τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου προκύπτει η επιμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει πως η πρόβλεψη για αύξηση των εισπράξεων άμεσων φόρων εδράζεται κυρίως στην υψηλή εκτιμώμενη απόδοση άμεσων φόρων Φυσικών και Νομικών Προσώπων με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,1% και 5,3% αντίστοιχα την πενταετία 2018-2022. Η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Διορθωτικές κινήσεις

Το Συμβούλιο ζητά διορθωτικές κινήσεις για την ανακατανομή του φορολογικού βάρους «με τρόπο που να ανακουφίζει μερικώς από τη φορολογική κόπωση ενώ, συνάμα, θα συντηρεί το συνολικό ύψος των εσόδων ή θα το περιορίζει» μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων.

Στις μακροοικονομικές εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2018, 2,4% το 2019, 2,3% το 2020 , 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022.

Η ανάπτυξη θα στηριχθεί στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών καθώς εκτιμάται πως η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξάνεται με ήπιους ρυθμούς από 0,5% έως 1,2% κατ΄ έτος.

Στην αξιολόγηση του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρίνει υπεραισιόδοξες ορισμένες προβλέψεις για την αύξηση των επενδύσεων όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά για τις επενδύσεις στην οικοδομή (+7,9%).

Πιο αναλυτικά αναφέρει πως ο συνδυασμός υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης και υψηλών ασφαλιστικών εισφορών περιορίζει τη δυνατότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης να συμβάλει πιο δυναμικά στην αύξηση του ΑΕΠ και σημειώνει ότι «οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο για σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην περίοδο 2018-2022 προϋποθέτουν σταθεροποίηση των προσδοκιών, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος και ευνοϊκή διεθνή συγκυρία».

¨Όπως προστίθεται στην αξιολόγηση «πολλές από αυτές τις προϋποθέσεις παραμένουν σήμερα ως «ζητούμενα» και με αυτήν την έννοια οι εκτιμήσεις για διατηρήσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης της τάξης άνω του 2% ετησίως κρίνονται αισιόδοξες.».

Τέλος στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ότι η ανεργία από 19,9% εφέτος θα υποχωρήσει στο 14,3% το 2022.