Ο κόσμος πρέπει να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στους εκφοβισμούς της Ουάσιγκτον και να υπερασπιστεί τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, φέρεται να σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε επιστολή του προς ομολόγους του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας εντείνει τις προσπάθειές του για να σωθεί το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) μετά την απόφαση των ΗΠΑ ν’ αποχωρήσουν απ’ αυτό.

Με την επιστολή απευθύνεται έκκληση «στα εναπομείναντα συμβαλλόμενα μέρη» της συμφωνίας και «σ’ άλλους εμπορικούς εταίρους» ν’ «αντισταθμίσουν τις ζημίες του Ιράν» που προκαλεί η αποχώρηση των ΗΠΑ, εάν θέλουν να μην ακυρωθεί η διευθέτηση.

Το διεθνές δίκαιο σε ανυποληψία

«Το ΚΟΣΔ δεν ανήκει στις χώρες που το υπέγραψαν κατά τρόπο ώστε το ένα από τα μέρη να μπορεί να το απορρίψει εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών λόγων ή πολιτικών διαφωνιών με μια προηγούμενη κυβέρνηση», τονίζει ο Ζαρίφ στην επιστολή αυτή, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA την Κυριακή.

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήταν το αποτέλεσμα διαδικασίας «σχολαστικών, λεπτών και ισορροπημένων πολυμερών συνομιλιών», επισημαίνει ο Ζαρίφ, και δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, όπως απαιτούν οι ΗΠΑ.

Ο ίδιος εκτιμά πως η «παράνομη αποχώρηση» της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία και οι «μέθοδοι εκφοβισμού για να αναγκάσει άλλες χώρες να συμμορφωθούν προς τη δική της θέση» οδηγούν το διεθνές δίκαιο σε ανυποληψία.