Τεράστιο διπλό ψυχολογίας για τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (75-65) επί του μέχρι χθες αήττητου Παναθηναϊκού (είχε 31-0 εφέτος στην Α1), που αποκτά μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι έγινε χωρίς οι δύο κολόνες της ομάδας (Σπανούλης και Πρίντεζης) να μπορέσουν να μπουν ουσιαστικά το ματς!

Οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν χαρακτήρα στην πιο δύσκολη καμπή του πρωταθλήματος και έκαναν το 1-0 που δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από το προβάδισμα και το πλεονέκτημα έδρας, που όμως θα πρέπει να το αξιοποιήσουν την Πέμπτη στο ΣΕΦ.

Απίστευτη συγκέντρωση και παιχνίδι υψηλού επιπέδου από τον Βαγγέλη Μάντζαρη που ουσιαστικά έδωσε απαντήσεις όχι στους φιλοσόφους της εξέδρας, αλλά στον ίδιο του τον εαυτό για το τι μπορεί να κάνει όταν μπαίνει συγκεντρωμένος στο παιχνίδι και με το μυαλό του απόλυτα καθαρό από άλλες σκέψεις εκτός από το παιχνίδι.

Μαζί με τον Κώστα Παπανικολάου και τον Ιωάννη Παπαπέτρου ήταν οι τρεις έλληνες σωματοφύλακες του Ολυμπιακού κάνοντας τη διαφορά και επειδή στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά ουσιαστικά οι σωματοφύλακες –στην πορεία –ήταν τέσσερις, τον ρόλο του Ντ’ Αρτανιάν τον έπαιξε άψογα ο Μπράιαν Ρόμπερτς σε ένα ακόμα εγκεφαλικό παιχνίδι όπου έδειξε πνευματική ετοιμότητα και αν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός και στην άμυνα, θα είχε πάρει τον τίτλο του MVP τον οποίο τώρα μοιράζονται Παπανικολάου και Μάντζαρης.

Ρεσιτάλ Σφαιρό

Εξαιρετικό το κοουτσάρισμα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που κατάφερε να κρατήσει συγκεντρωμένους τους παίκτες του για 40 λεπτά, αλλά ουσιαστικά και για τις τελευταίες μέρες. Παρά την κακή ατμόσφαιρα (ανακοινώσεις της διοίκησης κατά ΕΟΚ, ΚΕΔ, ΕΣΑΚΕ, επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ακόμα και παράπονα για τη διαιτησία από το ημίχρονο κιόλας στο χθεσινό παιχνίδι) το μυαλό τους παρέμεινε εστιασμένο και αυτό εξαργυρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο παρκέ.

Το γεγονός ότι τρία λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα οι φίλοι του Παναθηναϊκού άρχισαν να φεύγουν από το γήπεδο δείχνει πόσο είχαν απογοητευτεί από την εικόνα της ομάδας τους και δεν πίστευαν στην ανατροπή (το σκορ ήταν στους εννέα πόντους για τον Ολυμπιακό).

Και με τον αντίπαλό του να κάνει ένα πολύ διαβασμένο παιχνίδι αλλά σε καμία περίπτωση πιο εντυπωσιακό από τις δύο νίκες για παράδειγμα που είχε στην Ευρώπη εφέτος και πέρυσι στο ίδιο γήπεδο.

Δείγμα του ότι και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε πολύ κακό βράδυ, με βασικούς του παίκτες να βγαίνουν από νωρίς εκτός ρυθμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός έκανε τα διπλάσια λάθη από τους Πράσινους και όμως πέτυχε την πιο εύκολη νίκη του σε τελικούς στο ΟΑΚΑ.

Ξεκάθαρα διότι κράτησε το μυαλό του καθαρό –ακόμα και όταν πήγε να ξεφύγει με κάποια απανωτά λάθη, ο κόουτς Σφαιρόπουλος το επανέφερε με γρήγορα τάιμ αόυτ και διορθωτικές κινήσεις, μια εκ των οποίων ήταν να αποσύρει αρκετά συχνά τον Σπανούλη και να πιστεύει στον Στρέλιεκς ο οποίος νίκησε τον φόβο του στο πιο καθοριστικό σημείο όπου με πέντε συνεχόμενους πόντους έβαλε τις βάσεις για τη νίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 29-19 στην αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου με το τρίποντό του και είχε αρχίσει να «ξυπνάει» το γήπεδο, ο κόουτς ζήτησε ψυχραιμία. Μάντζαρης και Παπαπέτρου πέτυχαν ένα γρήγορο 5-0 και η διαφορά ψαλιδίστηκε αμέσως.

«Χειροπέδες» στον Καλάθη

Αυτό ήταν το πιο κομβικό σημείο, γιατί ο Ολυμπιακός μπλόκαρε τον ρυθμό του Παναθηναϊκού με Παπανικολάου και Παπαπέτρου (και λιγότερο ο Μάντζαρης) να έχουν απενεργοποιήσει το πυρηνικό όπλο του αντιπάλου (Καλάθης), κάτι που έκαναν μέχρι το τέλος.

Οι Ερυθρόλευκοι στο υπόλοιπο του δεύτερου δεκαλέπτου δέχτηκαν μόλις τρεις πόντους σε οκτώ λεπτά και συνολικά 6 σε αυτό το δεκάλεπτο, ενώ με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου προηγήθηκαν 39-32 έχοντας φτάσει το συνολικό σερί τους σε 20-3 μέσα σε εννέα λεπτά!

Οι Πράσινοι αντιδρούσαν με σπασμωδικές κινήσεις και αν εκεί ο Ολυμπιακός είχε έναν ψηλό «α λα Χάντερ», θα είχε καθαρίσει το παιχνίδι από το τρίτο δεκάλεπτο.

Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι και Παππάς δεν έδωσαν τίποτε από την περιφέρεια, αλλά ακόμα και ο Τζέιμς με τους 23 πόντους ουσιαστικά αποδιοργάνωσε τον Παναθηναϊκό με πολύ κακές επιλογές (5/14 σουτ).

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός πήρε κάτι σχεδόν απ’ όλους τους παίκτες του, ακόμα και από τον Μπόγρη που μπήκε για τρία λεπτά όταν ο Μιλουτίνοφ βγήκε με πέντε φάουλ.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού (γύρω στους 14.000 θεατές είχε χθες στο ΟΑΚΑ) δεν μπήκε ποτέ στην εξίσωση σε ένα από τα πιο υποτονικά –από πλευράς ατμόσφαιρας –ντέρμπι της τελευταίας δεκαετίας.

Παναθηναϊκός (13/32 δίποντα, 5/29 τρίποντα, 24/37 βολές, 18-17 ριμπάουντ , 8 ασίστ, 9 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 8 λάθη): Σίνγκλετον 18 (3/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 9/10 βολές, 10 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο), Τζέιμς 23 (2/6 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 10/13 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γκιστ 4, Καλάθης 8 (4/9 δίποντα, 0/7 τρίποντα, 0/2 βολές), Αντετοκούνμπο 4 (0/4 διπ., 1/4 τρ.), Ρίβερς 2, Παππάς 1, Βουγιούκας 5, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Μήτογλου.

Ολυμπιακός (15/31 δίποντα, 9/21 τρίποντα, 18/20 βολές, 31-9 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 16 λάθη): Σπανούλης 4 (1/5 δίποντα, 0/5 τρίποντα), Μιλουτίνοβ 4, Πρίντεζης 2, Παπανικολάου 14 (4/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο), Ρόμπερτς 12 (2), ΜακΛίν 7 (6 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 10 (2/2 τρίποντα), Στρέλνιεκς 7 (1), Μάντζαρης 11 (3/4 τρίποντα), Μπόγρης 2, Γουίλτζερ 2.

Οργή για τη διαιτησία

«Να δούμε μέχρι που θα φτάσουν»

«Αυτό που έγινε απόψε με τη διαιτησία είναι ντροπή. Τα λέμε τόσο καιρό. Απόψε όλοι είδατε τι έγινε. Είναι ντροπή». Ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός Χρήστος Σταυρόπουλος ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος παρά τη νίκη της ομάδας του μιλώντας στο τέλος στην κάμερα της Cosmote και ουσιαστικά στο πνεύμα που είχε διαρρεύσει από τους ανθρώπους των Ερυθρολεύκων από το ημίχρονο (επίσης εκεί ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 35-32) κυρίως για τα σφυρίγματα του Παναγιώτου και του (πρωτάρη σε ντέρμπι Αιωνίων) Διαμαντή. «Κάθε φορά ξεπερνούν τους εαυτούς τους. Είμαστε περίεργοι μέχρι πού είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι κύριοι Παναγιώτου και Διαμαντής. Εχουν ακόμα 20 λεπτά να γράψουν ιστορία» ανέφεραν χαρακτηριστικά από τους Ερυθρόλευκους.

Και όμως, ο Ολυμπιακός, παρ’ όλα αυτά, έφυγε με το «διπλό», και το μεγάλο στοίχημα Σφαιρόπουλου παικτών και διοίκησης (ιδιαίτερα) είναι να κρατήσουν την Πέμπτη το ΣΕΦ σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και να μην ασχολούνται στο ελάχιστο με τα σφυρίγματα των διαιτητών όποια και αν είναι. Οι Πειραιώτες απέδειξαν ότι, όταν μένουν συγκεντρωμένοι, μπορούν να νικήσουν ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες και τώρα καλούνται να αξιοποιήσουν ένα μεγάλο διπλό, αλλιώς θα το έχουν πετάξει στα σκουπίδια…