Χαμηλό βαρομετρικό επηρεάζει την κάτοχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γερμανία, δέκα ημέρες πριν από τη σέντρα του 21ου Μουντιάλ στη Ρωσία.

Η επιστροφή του Μάνουελ Νόιερ στην ενεργό δράση ύστερα από 259 ημέρες συνοδεύτηκε με ήττα της Μάνσαφτ από την Αυστρία (2-1), η πρώτη που γνωρίζει η γερμανική ομάδα από τους γείτονές της ύστερα από 32 χρόνια. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο για τους Γερμανούς ωστόσο είναι η συμπλήρωση πέντε σερί αγώνων χωρίς νίκη –ισοφάριση αρνητικής επίδοσης 30 ετών. Τα Πάντσερ έμειναν μακριά από τη νίκη στα φιλικά παιχνίδι με Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Βραζιλία και φυσικά την Αυστρία.

«Αν παίξουμε έτσι στη Ρωσία, τότε δεν έχουμε καμία πιθανότητα» δήλωσε μετά το ματς ο εμφανώς προβληματισμένος Γιόαχιμ Λεβ. Και πρόσθεσε:

«Είναι μια απογοητευτική ήττα γιατί δεν εφαρμόσαμε πολλά απ’ όσα είπαμε. Δήλωσα πριν από μερικά λεπτά πως είμαι αναστατωμένος. Οχι με την ήττα, αλλά από τον τρόπο που χάσαμε. Ηταν δικά μας λάθη, γιατί στα τελευταία λεπτά πριν από το ημίχρονο και 15-20 λεπτά στις αρχές της επανάληψης δεν βρισκόμασταν στο ματς. Χάναμε την μπάλα απίστευτα συχνά και κάναμε πολλά λάθη». Ο Λεβ προσπαθεί –ή τουλάχιστον έτσι δείχνει –να μην πατήσει το κουμπί του πανικού. Τονίζει πως πρέπει να δουλέψει πολύ η ομάδα του, αλλά όχι και να τρελαθεί. «Σε δύο εβδομάδες η ομάδα θα έχει προετοιμαστεί διαφορετικά και δεν πρόκειται να μην κοιμάμαι τα βράδια».

Η Γερμανία παρατάχθηκε χωρίς πολλές από τις ιερές αγελάδες της, όπως οι Τόμας Μίλερ, Τόνι Κρος, Ματς Χούμελς και Ζερόμ Μπόατενγκ, και το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η Μάνσαφτ δεν έχει την πολυτέλεια να στηρίζεται στον πάγκο της.

Εξωαγωνιστικά

Τουλάχιστον ο Μάνουελ Νόιερ έδειξε πως έχει αφήσει πίσω του τον τραυματισμό στο μετατάρσιο που τον κράτησε εκτός αγώνων για οκτώ μήνες και αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής θα συμπεριληφθεί σήμερα στους 23 που θα ανακοινώσει ο Λεβ για τη Ρωσία, μετά μάλιστα και τα εγκωμιαστικά σχόλια του ομοσπονδιακού προπονητή.

Πριν από το ματς με την Αυστρία, ωστόσο, δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού ZDF έδειξε πως το 56% των Γερμανών προτιμά τον Τερ Στέγκεν βασικό τερματοφύλακα από τον Νόιερ. «Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Θα μιλήσουμε για τον Νόιερ αύριο. Στη συνέχεια θα έχουμε δύο εβδομάδες για να προετοιμαστούμε για το Μουντιάλ», ήταν η απάντηση του Λεβ.

Ούτε ο Νόιερ δέχτηκε να κάνει δηλώσεις, αλλά υποσχέθηκε πως θα μιλήσει σήμερα, μετά την ανακοίνωση της 23άδας. Εκτός των αγωνιστικών προβλημάτων οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν στο Κλάγκενφουρτ πως στα πλευρά τους έχουν ένα αγκάθι, την ιστορία των Γκουντογάν και Οζίλ. Οι δύο παίκτες συναντήθηκαν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρώτο να του χαρίζει τη φανέλα του με την αφιέρωση «στον πρόεδρό μου, ειλικρινά». Ο Γκουντογάν δικαιολογήθηκε πως έχει και τη γερμανική και την τουρκική υπηκοότητα, για να τον διαψεύσει η FAZ αποκαλύπτοντας πως έχει μόνο τη γερμανική. Στο ματς με την Αυστρία οι δύο παίκτες αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους φιλάθλους της Γερμανίας, γεγονός που σχολιάστηκε από τους συμπαίκτες τους που προσέφεραν τη στήριξή τους.