«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της γειτονικής χώρας» απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα που αναμένουν μέρα με τη μέρα το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον έλληνα Πρωθυπουργό.

Ως πίεση των τελευταίων στιγμών φαίνεται πως εξέλαβαν στα Σκόπια τη διαρροή της ελληνικής κυβέρνησης για τις επιπτώσεις της διστακτικότητας που, όπως ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά, καταγράφεται στην κυβέρνηση Ζάεφ. Κατόπιν τούτου, στην ελληνική προειδοποίηση ότι «η κλεψύδρα αδειάζει» και η λύση απομακρύνεται τα Σκόπια σημείωσαν ότι χρειάζεται υπευθυνότητα.

Πίσω από τη διελκυστίνδα των διαρροών κρύβεται η άρνηση της Αθήνας να ανοίξει και πάλι τη διαπραγμάτευση μετά την προφορική συμφωνία Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες αλλά και οι δεύτερες ή και τρίτες σκέψεις που κάνει η κυβέρνηση Ζάεφ για κομβικά σημεία της συμφωνίας που θεμελιώνουν την αποδοχή της χρήσης erga omnes του νέου ονόματος (φαίνεται πως θα είναι το «Severna Makedonija»).

Η απόκλιση ωστόσο μεταξύ των δηλώσεων Κοτζιά για επιτευχθείσα συμφωνία και των προσεκτικών διατυπώσεων του Μεγάρου Μαξίμου τροφοδότησε σενάρια για ψυχρό κλίμα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργικού επιτελείου, τα οποία πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε (Κontra) για το αν ο Νίκος Κοτζιάς απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, απάντησε ότι ο υπουργός Εξωτερικών «βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό κι έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δουλειά για την τεχνική συμφωνία». Για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δε συμφωνηθούν όλα».

Στην εξέλιξη της υπόθεσης πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε λήξη της διαπραγμάτευσης και η κάθε πλευρά στο εσωτερικό της επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το πακέτο της συμφωνίας και των δεσμεύσεων που συνεπάγεται. Σε αυτό το πολιτικό σκάκι κρίσιμες παράμετροι είναι οι αντιπολιτεύσεις και η κοινή γνώμη. Τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για μεθαύριο σε πόλεις πρωτίστως της Βόρειας Ελλάδας είναι προφανές ότι μπορεί να βαρύνουν περισσότερο την πολιτική ατμόσφαιρα.

Βολές από Φίλη. Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε μία ακόμα δημόσια παρέμβαση του Νίκου Φίλη για το Σκοπιανό, αλλά και για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρώην υπουργός, που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της λύσης της διαφοράς με την ΠΓΔΜ, ρίχνει προειδοποιητική βολή προς «εκείνους που σκέφτονται να παίξουν το «παιχνίδι των κατηγοριών»» για να ρίξουν τον «μουντζούρη» στην άλλη πλευρά. Απευθυνόμενος σαφώς στον Νίκο Κοτζιά αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε («Εφημερίδα των Συντακτών») με νόημα : «Η ευθύνη Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών δεν τεμαχίζεται, είναι ενιαία και αδιαίρετη. Εύχομαι να μην έχουμε ένα «ευχάριστο ναυάγιο», κάτι που επιδιώκουν δυνάμεις και μηχανισμοί του «βαθέος κράτους» και στις δύο χώρες».