Την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης ΧΙΑΣΜΑ στο χώρο της Owl Art Space στην Ακρόπολη (Θέσπιδος 10). Η έκθεση παρουσιάζεται σπονδυλωτά στις εναλλαγές του χρόνου πραγμάτωσής της και αποτελεί την έβδομη θεματική ενότητα στο πλαίσιο του εικαστικού project ΜετροΛόγος το οποίο είναι εν εξελίξει από το 2012.

Το ΧΙΑΣΜΑ πήρε το όνομά του από το ελληνικό γράμμα Χ και εκφράζει την εναλλαγή αλλά και τη διασταύρωση των ρόλων μεταξύ θεατή και ορατού, μεταξύ ορατού και αθέατου.

«Μπορεί η λέξη εγώ να μετατοπιστεί στον πληθυντικό».

Το ερώτημα αυτό κατά τον Μερλώ – Ποντύ είναι και το βασικό αίτημα αυτής της μετασχηματικής – μεταμορφωτικής συν-ενέργειας του χιάσματος.

Εχοντας αναφορά στην μέθοδο της φαινομενολογίας, η έκθεση ΧΙΑΣΜΑ προσδιορίζεται ως συνθήκη μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών μιας «κατ’ αναλογία διαλεκτικής σχέσης» περισσότερο ως κατάστασης και χειρονομίας «εν τω γίγνεσθαι και εν τω συν-όλο» δημιουργίας, παρά ως φορμαλιστική κατασκευή και παραστατική αποτύπωση.

Το ΧΙΑΣΜΑ ως βιωματική συνθήκη συν-δημιουργίας, εξελίσσεται και μετασχηματίζεται ήδη τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σ’ αυτό το διάστημα οι συμμετέχοντες, εικαστικοί, performer, μουσικοί, κινημτογραφιστές, σε διάλογο με ερευνητές από τον χώρο της φιλοσοφίας, παράγουν ένα συνολικό έργο «όπου τα φαινόμενα μαρτυρούν τη συγκινησιακή βίωση του χώρου» και καταγράφονται ψηφιακά ως ντοκουμέντο.

Αποτυπώνοντας τις πρακτικές τους, την αναθεώρηση των εργαλείων της τέχνης τους, των σκέψεων, των προθέσεων και πρακτικών τους, οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα του χιάσματος μας καταδεικνύουν κάθε «αντιστρεψιμότητα – εκρεμμότητα» ως δημιουργική μέθοδο που ενυπάρχει και αντικατοπτρίζει το βίωμα του καθημερινού, ενώ παράλληλα το μεταβολίζει, παράγοντας νέες μορφές νοήματος και ανοιχτούς οπτικούς προσανατολισμούς.

Συμμετέχοντες στη σπουδαία αυτή έκθεση είναι:

Γιώργος Κουβαράς – Συνθέτης

Αννα Μουζάκη – Μουσικός, Performer

Παντελής Μπασάκος – Φιλόσοφος

Αλεξάνδρα Νασιούλα – Εικαστικός

Κυριακή Νασιούλα – Performer

Ηλίας Πούλος – Εικαστικός

Αγγελος Σκούρτης – Εικαστικός

Βλάσης Σταθούλιας – Κινηματογραφιστής

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αλεξάνδρα Νασιούλα