Σοκ και δέος προκαλούν οι κύριες συντάξεις που προκύπτουν από τον νέο υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) για τους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση μετά την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή μετά τις 12/5/2016.

Η καταγραφή των νέων κύριων συντάξεων που έγινε από τους πανεπιστημιακούς κ.κ. Σ. Ρομπόλη και Β. Μπέτση δείχνει την κατακόρυφη μείωση που επιφέρει ο νόμος στο σύνολο των συντάξεων, καθώς ο νέος υπολογισμός θα γίνει και για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, στις οποίες η διαφορά θα καταγραφεί ως «προσωπική διαφορά» για να υποστεί τη μείωση του 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Εάν αφαιρέσουμε τους συνταξιούχους του ΟΓΑ για τους οποίους δεν προβλέπεται επανυπολογισμός των συντάξεών τους, στους υπόλοιπους συνταξιούχους το 65% θα έχει μειώσεις που φτάνουν μέχρι και τις 3 συντάξεις τον χρόνο.

Οι μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους – μετά την εφαρμογή του νόμου – ξεπερνούν το 30%-35% στα υψηλά ασφαλιστέα εισοδήματα, εφόσον συγκριθεί ο παλιότερος με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Ενδεκτικό αυτού είναι το γεγονός ότι ακόμη και σε ασφάλιση 42 ετών με αποδοχές 3.000 ευρώ μηνιαίως το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης φτάνει – μετά βίας – τα 1.400 ευρώ και από κοινού με την εθνική σύνταξη τα 1.784 ευρώ.

Οι μειώσεις στα χαμηλά εισοδήματα είναι σαφώς μικρότερες, δείχνοντας ότι με το νέο σύστημα ουσιαστικά γίνεται μια αναδιανομή εις βάρος όσων ασφαλίζονται πολλά έτη και με υψηλά εισοδήματα.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ εδώ