Η Εφορία σύντομα θα χτυπά 12 φορές. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, οι φορολογούμενοι θα πέφτουν στην παγίδα της. Δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα αφού κάθε μήνα θα καλούνται να πληρώνουν έναν με δύο ή και παραπάνω φόρους για την ακίνητη περιουσία τους και τα εισοδήματά τους.
Το σχέδιο της προπληρωμής φόρων έχει αρχίσει να καταστρώνεται στο υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπεται άλλωστε και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί στην εισαγωγή ενός νέου συστήματος μηνιαίας πληρωμής φόρων από τα φυσικά πρόσωπα που θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών θα μοιάζει με το σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εφαρμόζεται σήμερα για τις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

Κάθε μήνα η Εφορία θα εισπράττει προκαταβολικά τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τον φόρο που αντιστοιχεί στα εισοδήματα που έχουν όχι μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες).

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ. Ο φόρος που θα προπληρώνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα υπολογίζεται με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και το συνολικό ποσό που θα έχουν καταβάλει.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που διαθέτει ακίνητη περιουσία πληρώνει 800 ευρώ ΕΝΦΙΑ και με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα προέκυψε φόρος εισοδήματος 1.500 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα η πληρωμή των φόρων θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους με την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Με το νέο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ο φορολογούμενος θα ξεκινήσει να πληρώνει από την αρχή της χρονιάς τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος με βάση τα ποσά που είχε καταβάλει το προηγούμενο έτος. Κάθε μήνα δηλαδή θα πληρώνει το ποσό των 67 ευρώ για την ακίνητη περιουσία του (800/12) και 125 ευρώ για τα εισοδήματά του (1.500/12).

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ που κυκλοφορεί