Σταθερά στη γραμμή της αυτονομίας και της εθνικής συνεννόησης πρέπει να προχωρά το Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε στην ομιλία του στη Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές ο στόχος είναι να ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις απέναντι στην καταστροφική πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. ‘Ασκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση και τη ΝΔ, ενω περιέγραψε πώς βλέπει τη μετεκλογική τακτική του Κινήματος Αλλαγής.

«Και εάν είμαστε μέσα στις πρώτες τρεις δυνάμεις και πάρουμε διερευνητική εντολή, εμείς δεν θα την περιφέρουμε στα συνδικάτα, αλλά με βάση το προοδευτικό μας πρόγραμμα θα προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση. Προτεραιότητα, όμως, για το Κίνημα Αλλαγής μετεκλογικά πρέπει να είναι οι συνεργασίες στη βάση της εθνικής συνεννόησης και όχι οι μονομερείς κυβερνητικές συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Επεσήμανε ότι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω εξειδίκευση στα 12+1 προγραμματικά σημεία, που ενέκρινε το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, προειδοποιώντας ότι «θα ήταν επαρκή μόνο εάν κάποιοι επεδίωκαν να οδηγήσουν μετά τις εκλογές την παράταξή μας κατευθείαν στην αγκαλιά του πρώτου κόμματος και μάλιστα χωρίς τις ελάχιστες προγραμματικές εγγυήσεις. Και είμαι σίγουρος ότι κανείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν θα επεδίωκε κάτι τέτοιο. Για αυτό χρειάζεται σοβαρή δουλειά και εξειδίκευση στον προγραμματικό τομέα για να μην γίνουν ξανά τα λάθη του παρελθόντος. Η δημιουργία μίας Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του Κινήματος Αλλαγής θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή».

Επανέλαβε την πρόταση οι μετεκλογικές συνεργασίες να αποφασιστούν με εσωκομματικό δημόφισμα ενω για τίς δυσλειτουργίες που παρατηρούνται ανέφερε ότι οι σημαντικές αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται αιφνιδιαστικά και εν στενώ καθώς τα προβλήματα λύνονται με περισσότερη και όχι με λιγότερη δημοκρατία.«Κίνημα Αλλαγής χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής χωρίς τους μη πασοκογενείς, όπως τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΟΤΑΜΙ, είναι απλώς ΠΑΣΟΚ. «Συγκροτούμε το νέο σοσιαλδημοκρατικό φορέα, κρατώντας μόνο τα θετικά του παρελθόντος. Στόχος μας δεν είναι η ανακύκλωση παθογενειών αλλά η υπέρβασή τους. Υλοποιούμε τις συνεδριακές μας αποφάσεις για την συγκρότηση μίας ισχυρής νέας προοδευτικής παράταξης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ο φορέας που δημιουργούμε δεν μπορεί να είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ αλλά ένας πραγματικά νέος φορέας. Με ανανέωση δομών, πρακτικών και κυρίως του πολιτικού προσωπικού που άσκησε κυβερνητισμό για πολλά χρόνια».

Χαρακτήρισε «κλοτσοσκούφι» τη διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό αφού, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση απεχθάνεται την συνεννόηση ακόμα και όταν αφορά εθνικά θέματα. «Τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι απαιτείται λύση κοινά αποδεκτή, με σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων (erga omnes) και με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν τον αλυτρωτισμό, μέσα από μία Διεθνή Συνθήκη. Η θέση μας παραμένει σταθερή, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.