Η σημερινή πρώτη ημέρα του 18th Athens Technopolis Jazz Festival είναι αφιερωμένη στην ελληνική τζαζ σκηνή. Πρώτοι υποδέχονται τους ακροατές οι Δημήτρης Τσάκας και Βασίλης Ξενόπουλος, συνεχίζει ο Μιχάλης Καλκάνης, ενώ η βραδιά ολοκληρώνεται με την εμφάνιση του μουσικού σχήματος που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ, John Balikos Trio. Ο Γιάννης Μπαλίκος, εκτός από τη μουσική του, δίνει μήνυμα αισιοδοξίας και με την ίδια του τη ζωή: ένα ατύχημα του στέρησε την ικανότητα να περπατάει, αλλά δεν έχασε τη δημιουργικότητά του. Ζει κι εργάζεται στην Πάροόπου συνθέτει και διδάσκει μουσική. Εχει ασχοληθεί με τη ροκ, την τζαζ, τη συμφωνική και κλασικής κατεύθυνσης μουσική. Με το JohnBalikosTrio, όπου συμμετέχουν οι Τάκης Φαραζής (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο) και Θάνος Χατζηαναγνώστου (ντραμς) έχει εκδώσει μέχρι σήμερα δύο άλμπουμ («JohnBalikosTrio» το 2012 και «Rings Around the Moon» το 2016).

Τι περιλαμβάνει η τζαζ σκηνή στην Ελλάδα; Αφομοιώνει τοπικά στοιχεία ή αναπαράγει διεθνή στάνταρ;

Θα έλεγα ότι ο όρος ελληνική τζαζ είναι ίσως άκυρος, είναι σαν να λέμε αμερικάνικο ρεμπέτικο. Η τζαζ είναι μια μουσική που μεταλλάσσεται μέσα στα χρόνια, από τόπο σε τόπο και χαρακτηρίζει πολλά διαφορετικά στυλ μουσικής. Το μόνο στοιχείο που παραμένει ίδιο είναι ο αυτοσχεδιασμός. Με την ευρύτερη έννοια η ελληνική τζαζ σκηνή περιλαμβάνει τους έλληνες– και όχι μόνο –μουσικούς που δραστηριοποιούνται και δημιουργούν στην Ελλάδα και ενδεχομένως να αφομοιώνουν ελληνικά στοιχεία στις συνθέσεις τους. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί «οργανοπαίκτες» που αναπαράγουν διεθνή στάνταρ, κυρίως αμερικανική τζαζ παλαιότερων δεκαετιών. Επειδή δεν υπάρχει ουσιαστική μουσική παιδεία στη χώρα μας, το κοινό που υποστηρίζει την εγχώρια σκηνή είναι ένθερμο μεν, αλλά λιγοστό αναλογικά με τον πληθυσμό, ενώ δεν υπάρχει καμία στήριξη για την τζαζ ή την world ή οποιουδήποτε τέτοιου είδους μουσική ούτε από τα media, αλλά ούτε και απ’ το κράτος, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Μένετε μόνιμα εδώ και χρόνια στην Πάρο. Σας στέρησε κάτι η παραμονή σας εκεί;

Αντίθετα, όχι μόνο δεν μου στέρησε κάτι η παραμονή μου στο νησί τόσα χρόνια, αλλά μου έδωσε τα ψυχικά αποθέματα που χρειαζόμουν, έμπνευση και ηρεμία για να δημιουργήσω. Απ’ την Αθήνα τον πρώτο καιρό μου έλειπε πολύ η οικογένειά μου και ίσως η δυνατότητα να δω κάποια live σημαντικών καλλιτεχνών, αλλά τίποτε περισσότερο. Λόγω της αναπηρίας μου η Αθήνα είναι για μένα μια αφιλόξενη και απροσπέλαστη πόλη, οπότε μακριά κι αγαπημένοι.

ΙΝΦΟ

Η βραδιά ξεκινάει στις 21.00 στην Τεχνόπολη και το John Balikos Trio εμφανίζεται στις 23.00. Το Φεστιβάλ Τζαζ συνεχίζεται ώς τις 10 Ιουνίου