Σε μια καλοκαιρινή εξερεύνηση του κόσμου της επιστήμης και της γνώσης μέσα από βιβλία, αστρονομία και τέχνη καλούν το κοινό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.

Σε τέσσερις θεματικές βραδιές λόγου και μουσικής που θα λάβουν χώρα στον κήπο του Αστεροσκοπείου στο Λόφο των Νυμφών, ο Νίκος Πράντζος, ο Άγγελος Χανιώτης, ο Στέφανος Τραχανάς και ο Γιώργος Γραμματικάκης θα συζητήσουν τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν, την αναζήτηση ζωής σε αυτό και το αποτύπωμα του νυχτερινού ουρανού στον υλικό και πνευματικό μας πολιτισμό.

Οι βραδιές θα πραγματοποιούνται από τις 15 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, και η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν. Μετά το τέλος κάθε βραδιάς και µε θέα τον φωτισµένο βράχο της Ακρόπολης, γύρω από τον οποίο πριν από 25 αιώνες και μέσα σε 100 μόλις χρόνια τέθηκαν οι θεμέλιοι λίθοι των θετικών επιστημών και της φιλοσοφίας, οι συμμετέχοντες θα στρέψουν το τηλεσκόπιο λίγο πιο ψηλά για να αναζητήσουν στον ουρανό, ανάμεσα στ’ αστέρια και τους πλανήτες, νέες απαντήσεις σε διαχρονικά ερωτήματα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 15 Ιουνίου, ώρα 21.00: Νίκος Πράντζος «Η αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης και η πρόκληση των διαστρικών ταξιδιών».

Παρασκευή 22 Ιουνίου, ώρα 21.00: Άγγελος Χανιώτης «Το ημέρωμα της νύχτας: Η αρχαία Ελλάδα μετά το ηλιοβασίλεμα».

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει ο Σταμάτης Μπερής, τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Παρασκευή 29 Ιουνίου, ώρα 21.00: Στέφανος Τραχανάς «Γιατί υπάρχει σύμπαν; Ένα προκλητικό ερώτημα».

Παρασκευή 6 Ιουλίου, ώρα 21.00: Γιώργος Γραμματικάκης «Η εξωγήινή μας μοναξιά».

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει η Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, σοπράνο και αστροφυσικός. Στην κιθάρα θα την συνοδεύσει ο Σταύρος Σολωμός.