Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού (ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα) ζητεί ο Ολυμπιακός και μαζί την αναβολή των τελικών του πρωταθλήματος, εκτός εάν αυτοί διεξαχθούν –όπως στο ποδόσφαιρο –με ξένους διαιτητές!

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι με επιστολή που έστειλαν χθες το απόγευμα στον Αλέξη Τσίπρα, αφού τον ενημερώνουν για όσα έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της ΚΕΔ (μετά τη μήνυση των διαιτητών Γκόντα και Φούφη προς ΚΕΔ και Γιώργο Βασιλακόπουλο, επειδή δεν τους ορίζουν στα παιχνίδια), του ζητούν να παρέμβει και να σφυρίξουν ρέφερι από το εξωτερικό αλλιώς να αναβληθούν οι τελικοί.

Μηνύσεις και Αυτόφωρο

Οι τραγελαφικές καταστάσεις προχθές στα γραφεία της ΚΕΔ αλλά και στο αστυνομικό τμήμα του ΟΑΚΑ δεν τιμούν το ελληνικό μπάσκετ (τα μαντάτα έφτασαν μέχρι την Ισπανία και όχι μόνο) και θύμισαν εικόνες από άλλους χώρους.

Το μέλος της ΚΕΔ Στέλιος Συμεωνίδης (ο οποίος δεν είχε τα αντανακλαστικά των συναδέλφων του Κώστα Κορομηλά και Κυριάκου Ταβουλαρέα, που ευρισκόμενοι στο Μαρούσι έγιναν… Λούηδες) οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος το απέφυγε την τελευταία στιγμή.

«Ναι, αυτές οι εικόνες δεν αρέσουν σε κανέναν μας, αλλά πείτε μου τι άλλο να κάνουμε. Πώς θα βρούμε το δίκιο μας» λέει στα «ΝΕΑ» ο Σπύρος Γκόντας, που περιγράφει και το πώς φτάσαμε σε αυτά τα γεγονότα.

«Η ίδια η ΕΟΚ έπειτα από αίτημα της FIBA πέρυσι, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, κλήθηκε να στείλει μια λίστα με τους καλύτερους διαιτητές της, με βάση τη δική της αξιολόγηση. Μέσα στους 13 που έστειλε, λοιπόν, ήμασταν μέσα και οι τέσσερις που παίζουμε στην Ευρωλίγκα. Μαζί με μένα δηλαδή ο Γιάννης Φούφης, ο Πέτρος Παπαπέτρου και ο Ηλίας Κορομηλάς.

Η διεθνής ομοσπονδία έκανε δεκτή τη λίστα και ενημέρωσε σχετικά την ελληνική ομοσπονδία, η οποία τελικά έχει φτάσει στο σημείο να μην ορίζει στους αγώνες τέσσερις εκ των διαιτητών που η ίδια πρότεινε στη σχετική λίστα!

Με δεδομένη απόφαση πολιτικού δικαστηρίου στο οποίο είχε προσφύγει ένας άλλος διαιτητής, ο Νίκος Αγαδάκος, η οποία λέει ότι η FIBA είναι η ανώτερη ομοσπονδία και η ΚΕΔ οφείλει να εναρμονίζεται στις αποφάσεις της. Και ενώ υπάρχει απόφαση του γενικού γραμματέα Πάτρικ Μπάουμαν που λέει να σφυρίζουμε, η ΚΕΔ σφυρίζει αδιάφορα…

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Δικαιωθήκαμε μάλιστα και στο ΑΣΕΑΔ και όμως φέτος έχουμε παίξει μόλις σε έναν αγώνα ο Παπαπέτρου, δύο ο Φούφης, πέντε ο Κορομηλάς και δύο εγώ, στους οποίους είχα άριστη κριτική από τους παρατηρητές διαιτησίας, με τον κ. Μουζάκη μάλιστα να λέει για τον πρώτο μου αγώνα ότι ήμουν καλύτερος από ποτέ» επισημαίνει ο έμπειρος ρέφερι, που πικραίνεται όταν κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν τους διαιτητές με συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Δεν είχαμε κάνει τίποτε παρά περιμέναμε και στο αστυνομικό τμήμα ο κ. Βασιλακόπουλος έλεγε ότι «καλά, γιατί δεν ήρθαν στο γραφείο μου να λύσουμε το θέμα». Οταν ξέρει ότι έχω πάει τόσες φορές και πάντα έλεγε: «Τώρα θα το λύσω με τον Μπάουμαν». Πρόκειται για κοροϊδία.

Μην ακούσω τη δικαιολογία περί εμπορευματοποίησης για όσους παίζουμε στην Ευρωλίγκα. Η ομοσπονδία που έχει μια τόσο υψηλή χορηγία και πολύ καλά κάνει δεν είναι εμπορευματοποίηση αυτό;

Δεν πάει άλλο και όταν είδαμε ότι μέσα στους 18 διαιτητές που είχαν οριστεί για τους τρεις πρώτους ημιτελικούς, σύνολο έξι παιχνίδια, και ήταν εννέα διεθνείς και άλλοι εννέα μη διεθνείς και λείπαμε μόνο οι τέσσερις, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» επισημαίνει ο Σπύρος Γκόντας και προσθέτει:

«Εδώ που φτάσαμε δεν κάνουμε πίσω και θα πάμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ η διαδικασία του Αυτόφωρου θα είναι αυτόματη και αν δεν μπούμε στη λίστα για τον τρίτο τελικό γιατί είναι συνεχόμενο αδίκημα. Ας μην πετάνε την μπάλα στην εξέδρα ο πρόεδρος της ΕΟΚ και τα μέλη της ΚΕΔ, ένα εκ των οποίων όταν ρωτήσαμε γιατί δεν οριζόμαστε, μας είπε να πάτε στον Βασιλακόπουλο να σας πει. Για να μην πούμε τα λεφτά που χρωστάνε στους διαιτητές γενικότερα, αλλά και αυτά που θα διεκδικήσουμε εμείς ως διαφυγόντα κέρδη».

Από την πλευρά της η ομοσπονδία με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «εσκεμμένη ρουτίνα που πλήττει σοβαρά το άθλημα και κατευθυνόμενα και στοχευμένα δημοσιεύματα».