Δεν ήταν σίγουρα έκπληξη. Ολοκληρώθηκε το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συμφωνίας. Πήρε λιγάκι παραπάνω από το συνηθισμένο, είχε μπόλικη περιπέτεια, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Και η Εβερτον έχει πλέον στο τιμόνι της τον προπονητή που ήθελε από τα τέλη του ’17, και ο Μάρκο Σίλβα μπορεί να υπερηφανεύεται πως σκαρφάλωσε ακόμη ψηλότερα στην κλίμακα των προπονητών της Πρέμιερ Λιγκ. Διότι τέτοιος ήταν καιρό τώρα (Χαλ, Γουότφορντ), αλλά μακριά από τον εμπορικό χάρτη του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου. Τώρα, είναι το Μερσεϊσάιντ, είναι τα Ζαχαρωτά, είναι οι εννέα τίτλοι πρωταθλητή στο ράφι με τα τρόπαια. Είναι μία από τις πιο γνωστές ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης.

Δύο χρόνια πριν ο Μάρκο Σίλβα ήταν ακόμη εδώ. Στο τιμόνι του Ολυμπιακού, της πρώτης ομάδας που τον επέλεξε για τον πάγκο της, μακριά από την πατρίδα του. Καταπληκτική η σεζόν για τους Ερυθρόλευκους με τον Πορτογάλο στον πάγκο, με τα ρεκόρ να πέφτουν διαδοχικά, με τη νίκη στο Emirates επί της Αρσεναλ να γίνεται για τον –39χρονο –κόουτς το εξώφυλλο στο βιογραφικό του και πιθανότατα και το εισιτήριο εισόδου στην Πρέμιερ Λιγκ. Είχαν απόλυτο δίκαιο οι Πειραιώτες που τον εμπιστεύθηκαν. Εχουν πλέον ένα ακόμη επιχείρημα όταν ανοίγει η κουβέντα για την αξία του πάγκου τους και τον τρόπο με τον οποίο απογειώνει καριέρες. Η τελευταία εξαετία άλλωστε δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Καλοκαίρι του ’12 έφυγε από τον Ολυμπιακό ο –σήμερα –νταμπλούχος με την Μπαρτσελόνα Ερνέστο Βαλβέρδε. Ακολούθησε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, πρωταθλητής Γαλλίας την περίοδο 2016-17 με τη Μονακό. Μετά ο Μίτσελ, που φεύγοντας από την Ελλάδα βρέθηκε στη Μασσαλία για λογαριασμό της φετινής φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ, της Μαρσέιγ. Καρέ τώρα στο υψηλότερο επίπεδο με τον Μάρκο Σίλβα.

Κόκκινο διαβατήριο

Τι κοινό έχουν οι τέσσερις αυτοί σπουδαίοι προπονητές; Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ομάδα στην οποία εργάστηκαν έξω από την πατρίδα τους! Ο Ολυμπιακός τούς έβαλε στον πειρασμό να δοκιμάσουν έξω από τα συνηθισμένα, ο Ολυμπιακός τούς σφράγισε και το «διαβατήριο» δίνοντάς τους το δικαίωμα να βρεθούν σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, σε συνθήκες πρωταθλητισμού κ.λπ. Μία φορά μπορεί να συμβεί, δεύτερη είναι σύμπτωση, σε έξι χρόνια όμως τέσσερις διαφορετικοί προπονητές σε αυτό το επίπεδο προφανώς δεν είναι κάτι που έτυχε, αλλά κάτι που πέτυχε.

Από την παραπάνω διαδρομή καταλαβαίνει κανείς πολλά. Μεταξύ άλλων και τη φετινή επιλογή των Ερυθρολεύκων να προχωρήσουν σε συμφωνία με έναν προπονητή που, αν μη τι άλλο, έχει πάρα πολλά κοινά τόσο με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ όσο και με τον Μάρκο Σίλβα. Το νέο αφεντικό του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς, που κι εκείνος ξεκινά από το μεγάλο λιμάνι τη διεθνή καριέρα του. Σε πολύ καλή ηλικία και έχοντας ήδη καταθέσει διαπιστευτήρια στην πατρίδα του. Ο Ζαρντίμ έκανε μικρά θαύματα με την Μπράγκα, ο Σίλβα οδήγησε τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην πρώτη κατάκτηση Κυπέλλου έπειτα από χρόνια, ο Μαρτίνς κατάφερε να φτάσει με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μαρίτιμο, Ρίο Αβε, Γκιμαράες) ώς το Γιουρόπα Λιγκ (και την πρώτη πεντάδα μιας κατάταξης όπου Μπενφίκα, Πόρτο, Σπόρτινγκ και Μπράγκα ουσιαστικά αφήνουν θέση μόνο για έναν). Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού μάλιστα στην ώς τώρα διαδρομή του έχει να θυμάται βραδιές που νίκησε και τον Λεονάρντο Ζαρντίμ (Μαρίτιμο – Μπέιρα Μαρ 1-0, 20/2/11) και τον Μάρκο Σίλβα (Μαρίτιμο – Εστορίλ 2-1, Φεβρουάριος του 2013) αλλά και τον –επίσης πρώην του Ολυμπιακού –Πάουλο Μπέντο (δύο φορές μάλιστα σε αναμετρήσεις Μαρίτιμο – Μπέιρα Μαρ το 2012). Βραδιές που δεν ήταν ευδιάκριτο ποιος παίζει με τα «λευκά» και ποιος με τα «μαύρα» στη σκακιέρα των προπονητών.

Μιας και ξεκινήσαμε όμως από τον Μάρκο Σίλβα, δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τον νέο τεχνικό της Εβερτον, που το ετήσιο συμβόλαιό του με τους Αγγλους θα προσθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό 2,5 εκατ. ευρώ. Πρώτον ο Πορτογάλος στο επιτελείο του θα έχει μαζί τον Αντώνη Λεμονάκη, τον αναλυτή που γνώρισε στον Ολυμπιακό και πήρε μαζί του στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεύτερον, ο Σίλβα ήταν εκείνος που μεταξύ άλλων έφερε στο λιμάνι τον Φελίπε Πάρντο, τον Κολομβιανό που, σύμφωνα με πληροφορίες από την πατρίδα του, σκοπεύει να ζητήσει από τους Ερυθρόλευκους μία ακόμη ευκαιρία ώστε να διατηρηθεί στο ρόστερ τους.

n Για τη Δευτέρα μεταφέρθηκε η παρουσίαση των εισιτηρίων διαρκείας από την ΠΑΕ.