Στις κινηματογραφικές αίθουσες αναμένεται να μεταφερθεί η ζωή και η ανεξιχνίαστη, μέχρι σήμερα, δολοφονία του κορυφαίου αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ, που βρέθηκε νεκρός τον Μάιο του 1948 στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο: “Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ”, Εκδόσεις Πατάκη, απόψε (Παρασκευή), στο βιβλιοπωλείο Ιανός της Θεσσαλονίκης, ένας εκ των συγγραφέων, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, έκανε γνωστό ότι μετά την έκδοση του βιβλίου, έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από αμερικανό παραγωγό για να γίνει ταινία η ζωή και το φρικτό τέλος του δημοσιογράφου του δικτύου CBS, Τζωρτζ Πολκ, που συγκλόνισε την εποχή εκείνη την Ελλάδα και είχε διεθνείς προεκτάσεις για τη χώρα.

Το προσεχές Φθινόπωρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός παραγωγός εκδήλωσε ενδιαφέρον για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του βιβλίου – ο άλλος συγγραφέας του είναι ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρώην εκδότης της εφημερίδας “Το Ποντίκι”, Κώστας Παπαϊωάννου – και το προσεχές Φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραγωγή της ταινίας.

Τα γυρίσματα θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, προσαρμοσμένα απόλυτα στην εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, όταν ο έμπειρος δημοσιογράφος είχε εγκατασταθεί στην πόλη για να καταγράψει και να μεταδώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο στο οποίο εργαζόταν τα δραματικά γεγονότα της εμφύλιας σύρραξης, αλλά και την πολιτική διαφθορά που κυριαρχούσε, κυρίως σε θέματα διαχείρισης αμερικανικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οπως είπε ο κ. Ιγνατίου, εβδομήντα ολόκληρα χρόνια και τα ερωτήματα ποιος και γιατί δολοφόνησε τον Τζωρτζ Πολκ παραμένουν αναπάντητα, τονίζοντας ότι ο Πολκ ήταν δημοσιογράφος ασυμβίβαστος και πολλοί τον ήθελαν νεκρό. “Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να καταλήξει στα συμπεράσματά του”, είπε ο κ. Ιγνατίου, απαντώντας στο ερώτημα για το ποιος ήταν τελικά ο δολοφόνος.

«Οι έξι θάνατοι»

Οπως εξήγησε, η επιλογή του τίτλου “Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ” επιλέχθηκε γιατί η δολοφονία είναι μια και οι εκδοχές έξι, προσθέτοντας ότι η τότε κυβέρνηση είχε κατηγορήσει και δύο κομμουνιστές, από τους οποίους ο ένας είχε πεθάνει πριν αποκαλυφθεί το έγκλημα.

Οι δημοσιογράφοι Σταύρος Τζίμας και Χρίστος Ζαφείρης, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης, που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου, αναφέρθηκαν στις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο της δολοφονία Πολκ στη Θεσσαλονίκη, ενώ έκαναν ειδική αναφορά και στον αείμνηστο δημοσιογράφο της εφημερίδας “Μακεδονία”, Γρηγόρη Στακτόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ως ο δολοφόνος του Πολκ και είχε καταδικαστεί σε ισόβια.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος, με την ιδιότητα του δικηγόρου, προσπάθησε επί σειρά ετών να επιτύχει από τον Αρειο Πάγο αναψηλάφηση της υπόθεσης με βάση νέα στοιχεία που προέκυψαν, προκειμένου να δικαιωθεί ο Στακτόπουλος, ο οποίος, μέχρι τον θάνατό του, υποστήριζε πως δεν είναι ο δολοφόνος του Πολκ και ότι καταδικάστηκε άδικα.