«Προοδευτικό μέτωπο»: οι δύο λέξεις που ακούγονται τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο από τα χείλη των κυβερνητικών αξιωματούχων. Παρότι, μετά τη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας, κατάλαβαν πως η Φώφη Γεννηματά δεν πρόκειται να συναινέσει σε κάτι τέτοιο, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ίδιο σενάριο, αυτή τη φορά στην Αυτοδιοίκηση – προσπαθώντας να παρακάμψουν τις αποφάσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Οπως, όμως, όλα δείχνουν, σενάριο «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» δεν μπορεί να επαναληφθεί ούτε ως φάρσα στην Αυτοδιοίκηση.

Παρότι η Κεντροαριστερά έχασε ένα σημαντικό κομμάτι της δύναμής της σε εθνικό επίπεδο, αυτοδιοικητικά παραμένει ισχυρή. Από τους περίπου 100 δημάρχους που εξελέγησαν με κεντροαριστερή στήριξη στις προηγούμενες εκλογές, εκείνοι που συζητούν ενδεχόμενη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα δεν ξεπερνούν τους έξι. Ακόμα και ο Γιάννης Μπουτάρης, που θεσμικά παρίσταται σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν από τους πρώτους που δέχθηκαν το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε πως «δεν είναι, ούτε θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ» και η όποια στήριξη θα έρθει «χωρίς ανταλλάγματα». Σε μια άλλη περίπτωση, στην Ηπειρο, ο Γιώργος Ζάψας, υποψήφιος της ΔΗΜΑΡ που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2014 – και αποχώρησε στηρίζοντας τον Φώτη Κουβέλη -, αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση για την απλή αναλογική από κοινού με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί, όμως, βρήκε την ισχυρή αντίδραση της νομαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, που ξεκαθάρισε πως «είναι ουτοπικό να βρεθούν κοινά σημεία με ανθρώπους που πολιτεύτηκαν με αυταπάτες τα τελευταία χρόνια».

Αυτό είναι το κλίμα που εισπράττουν τα κεντροαριστερά στελέχη που περιοδεύουν στην περιφέρεια. Οι τοπικές κοινωνίες δεν επιθυμούν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτοβουλία Γεννηματά για εκλογές, που έκοψε τις πιθανότητες συνεννόησης, είχε μόνο θετική ανταπόκριση στη βάση. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση δεν έχει στελέχη και, σύμφωνα με πηγές της Αυτοδιοίκησης, προσπαθεί να βρει χώρο σε μια πυραμίδα που δεν τον περιλαμβάνει. Αυτό αποτυπώνεται και στους συσχετισμούς της ΚΕΔΕ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ελάχιστη εκπροσώπηση.

Αυτό είναι το κλίμα που αναμένεται να επιβεβαιώσει την Κυριακή και η Φώφη Γεννηματά. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής η επικεφαλής αναμένεται να βάλει τέλος στα όποια σενάρια συνεργασιών στην Αυτοδιοίκηση, ως σενάρια που διασπείρονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Θα εξηγήσει πως η όλη στάση του κυβερνώντος κόμματος είναι «ένδειξη αδυναμίας», η οποία δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Κεντροαριστερά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεταιριστεί το έργο επιτυχημένων δημάρχων και περιφερειαρχών που δεν ανήκουν στις τάξεις του. Στόχος είναι το Κίνημα Αλλαγής να δώσει νωρίς το χρίσμα στους δικούς του υποψηφίους, αδιαφορώντας αν τελικά αυτοί θα στηριχθούν είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη ΝΔ. Οπως, άλλωστε, εξηγούν από το Κίνημα Αλλαγής, η μοναδική περίπτωση ένα υποτιθέμενο «προοδευτικό μέτωπο» να μπερδέψει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους είναι η πιθανότητα παράλληλων εκλογών το 2019. Αν, δε, οι εθνικές εκλογές λάβουν χώρα πριν από τις αυτοδιοικητικές και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, ποιος θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μέτωπο με τον μεγάλο χαμένο των εκλογών;

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΙΝΗ. Οι κινήσεις για τα αυτοδιοικητικά δεν σταματούν εκεί. Επειτα από συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, θα αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την πρώτη συνεδρίαση να πραγματοποιείται τη Δευτέρα στη Χαριλάου Τρικούπη. Το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ τους περιελάμβανε και ονόματα για τους υποψήφιους περιφερειάρχες. Επιβεβαιώθηκε πως το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τόσο τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη όσο και τον Απόστολο Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα, των οποίων οι θητείες κρίνονται ως εξαιρετικά επιτυχημένες. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως για το Κίνημα Αλλαγής έχουν σχεδόν «κλείσει» οι υποψηφιότητες του Νίκου Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής, του Σταμάτη Μαλέλη στο Βόρειο Αιγαίο και του Γιώργου Νικητιάδη στο Νότιο.