Τα απότοκα της περιδίνησης στην οποία έχει μπει η Aegean Marine Petroleum κάνουν πλέον την εμφάνισή τους. Η εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες στο κομμάτι της παροχής καυσίμων για πλοία στον κόσμο, άλλαξε τους όρους και περιόρισε το διάστημα πληρωμής για τους πελάτες ναυτιλιακών καυσίμων της. Οι πελάτες αυτοί καλούνται να πληρώσουν ακόμη και 14 μέρες μετά την παράδοση, σύμφωνα με τρεις αγοραστές που γνωρίζουν το θέμα, τους οποίους επικαλείται η Platts. Η Platts είναι εταιρεία παροχής πληροφοριών και τιμών για ενέργεια και εμπορεύματα.

Δύο από τους αγοραστές ανέφεραν ότι τώρα η Aegean προσφέρει στους πελάτες πίστωση μόνο 14 ημερών. Τρίτος αγοραστής ανέφερε για πρόσφατη αγορά του από την Aegean ότι του χορηγήθηκε πίστωση μόνο 14 ημερών, ενώ άλλη αγορά που έγινε μέσω διαμεσολαβητή (broker) ήταν με πίστωση 30 ημερών, σύμφωνα πάντα με την Platts.

Οι πλοιοκτήτες συνήθως πληρώνουν για τα ναυτιλιακά τους καύσιμα αρκετές εβδομάδες μετά την παράδοση. Οι νέοι όροι πιστώσεων της Aegean, εξηγούν από την Platts, μπορεί να βοηθούν τον ισολογισμό της, αλλά μπορεί να δείχνουν ότι δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες που παρέχουν πιο γενναιόδωρους όρους. «Γιατί να πάει κανείς στην Aegean όταν μπορεί να λάβει πίστωση 30 ημερών από άλλους προμηθευτές;» είπε στην Platts ένας από τους αγοραστές.

Η κυρία Αννα – Μαρία Καρακάση, υψηλόβαθμη τρέιντερ ναυτιλιακών καυσίμων στην Aegean Bunkering Germany, είπε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να προσφέρει πίστωση 30 ημερών «στην πλειοψηφία των περιπτώσεων» για τις απευθείας πωλήσεις σε πλοιοκτήτες και διαχειριστές, ενώ για αγοραπωλησίες που γίνονται την ίδια ημέρα η πίστωση είναι 14 ημέρες. Η ίδια είπε επίσης ότι η εταιρεία στοχεύει στη «στήριξη του πυρήνα των πελατών μας, που είναι οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων».

«Υπάρχουν κι αρκετοί άλλοι» πρόσθεσε «σε παγκόσμιες αγορές – κλειδιά που προσφέρουν όρους οι οποίοι περιλαμβάνουν από προπληρωμές σε μετρητά μέχρι 30 ημέρες, με πολλούς να δουλεύουν κυρίως με διάστημα 14 έως 21 ημερών» ανέφερε ακόμη η κυρία Καρακάση σύμφωνα με την Platts.

Προβλήματα. Η εταιρεία έχασε την προθεσμία στις 30 Απριλίου για να υποβάλει την ετήσια έκθεσή της για το 2017 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι αναμένει σημαντική μεταβολή στα αποτελέσματα από το προηγούμενο έτος και ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να μελετήσει τις λογιστικές της καταστάσεις.

Η Aegean δεν πληροί πλέον τους όρους των εισηγμένων του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και έχει λάβει προθεσμία έξι μηνών από τις 30 Απριλίου για να υποβάλει τα στοιχεία.

Σε ανακοίνωσή της τις προηγούμενες ημέρες η Aegean ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα υποβάλει τα στοιχεία. Η εταιρεία ανακοίνωσε «συνολική στρατηγική και λειτουργική αναθεώρηση με έμφαση στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και την επιστροφή κεφαλαίων» και ότι θα «επανεξετάσει φυσικά περιουσιακά στοιχεία, το υφιστάμενο αποτύπωμα και την κεφαλαιακή απόδοση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει η εταιρεία και κάθε λιμένα στον οποίο λειτουργεί» όπως αναφέρει η Platts.

Υποβάθμιση. Ο οίκος αξιολόγησης ναυτιλιακών εταιρειών Ocean Intelligence της S&P Global Platts υποβάθμισε την προηγούμενη εβδομάδα την εταιρεία στην τρίτη χαμηλότερη δυνατή βαθμίδα, αναφέροντας ότι θα παραμείνει εκεί μέχρι να ανακοινωθούν και να αναλυθούν τα αποτελέσματα του 2017.

Από τις 15 Μαΐου η Ocean Intelligence αξιολογεί τη βαθμολογία της Aegean και τις θυγατρικές της ως «Credit a matter of trust in Principals» (η πιστοληπτική αξιολόγηση είναι θέμα εμπιστοσύνης στα θεμελιώδη). Η αξιολόγηση αυτή συνδεόταν προηγουμένως με όριο πίστωσης 7,5 εκατ. δολ. για την εταιρεία.

Υπάρχουν μόνο δύο χαμηλότερες βαθμίδες αξιολόγησης για την Ocean Intelligence  – «Trading not advised on any basis» (δεν συνιστώνται συναλλαγές σε καμία βάση) και «Insufficient data to rate» (ανεπαρκή στοιχεία για αξιολόγηση).

Πριν από την αλλαγή αυτή στην αξιολόγηση, η Ocean Intelligence είχε υποβαθμίσει την Aegean τελευταία φορά στις 10 Μαρτίου 2017. Τότε η εταιρεία είχε την υψηλότερη αξιολόγηση «Good for credit to $10 million and above» (επαρκής για πιστώσεις 10 εκατ. δολ. και άνω).

Προειδοποίηση. Η νέα χαμηλότερη αξιολόγηση που ισχύει από τις 15 Μαΐου σημαίνει ότι συνιστάται σε εταιρείες να αυξάνουν τις πιστώσεις στην Aegean, εάν έχουν αξιόπιστη προσωπική διαβεβαίωση από υψηλόβαθμα στελέχη της Aegean ότι θα αποπληρωθούν τα χρήματα, αναφέρει η Platts.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες καυσίμων για πλοία χρησιμοποιούν τις εκθέσεις της Ocean Intelligence’s σε συμβουλευτικό ρόλο για τους πιστωτικούς τους ελέγχους και η υποβάθμιση μπορεί να επηρεάσει την προθυμία των αντισυμβαλλομένων να αυξήσουν τις πιστώσεις στην Aegean και την προθυμία των ναυτιλιακών ασφαλιστικών να παρέχουν κάλυψη, αναφέρει ακόμη η Platts.