Στη Γένοβα, τη γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου, ετοιμάζεται να τερματίσει η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού το φετινό ευρωπαϊκό της ταξίδι.

Το Final-8 του Τσάμπιονς Λιγκ αρχίζει την προσεχή Πέμπτη και οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία εξαιρετική έως τώρα πορεία. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε αήττητος το νταμπλ στην Ελλάδα, ωστόσο, οι παίκτες αυτό το έχουν αφήσει ήδη πίσω: «Ο μεγάλος στόχος της χρονιάς είναι στη Γένοβα. Το νταμπλ στην Ελλάδα, βάσει του ρόστερ, ήταν εύκολη υπόθεση. Τώρα πάμε για το καλύτερο και πιστεύω πως έχουμε την εμπειρία και την ωριμότητα να το διαχειριστούμε με τον ιδανικότερο τρόπο», υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Γούνας.

Προϋπηρεσία

Ο 29χρονος περιφερειακός γνωρίζει καλά την ατμόσφαιρα στο υπερσύγχρονο κολυμβητήριο της Γένοβα, καθώς πέρυσι αγωνίστηκε στη γειτονική Σαβόνα, μία πόλη που απέχει 48 χλμ. Ο Γούνας δεν σκοπεύει βέβαια να ξεναγήσει τους συμπαίκτες του αλλά να βοηθήσει και αυτός με τη δική του εμπειρία την ομάδα να πετύχει τον στόχο της.

«Η εμπειρία της Ιταλίας και η συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ήταν πολύ σημαντικές. Αλλαξα παραστάσεις και είδα αρκετά πράγματα με διαφορετικό πρίσμα. Παράλληλα, απέκτησα και έναν ψυχολογικό αέρα που ασφαλώς και με βοήθησε στη συνέχεια. Γνώρισα άλλους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα που αντιμετώπιζαν τις καταστάσεις με άλλη προσέγγιση. Ολα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο», υποστηρίζει ο περιφερειακός του Ολυμπιακού.

Πρώτος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας η γερμανική Σπαντάου και με πρόκριση θα αγωνιστεί με τη νικήτρια της συνάντησης Εγκερ (Ουγγαρία) – Μπαρτσελονέτα (Ισπανία).

«Βήμα – βήμα»

Είναι άραγε πιο εύκολος αυτός ο δρόμος προς τον τελικό, με δεδομένο ότι μόνον εκεί θα συναντήσει την Προ Ρέκο; «Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα.Αργά η γρήγορα θα τους αντιμετωπίσεις όλους. Ο δρόμος προς την κορυφή είναι συγκεκριμένος και δεν μπορείς να τον αποφύγεις. Ομως, το ξεκαθαρίζω. Ολα γίνονται βήμα-βήμα. Ετσι, προς το παρόν έχουμε μπροστά μας μόνο την Σπαντάου και τίποτα άλλο. Τα παιχνίδια στη Γένοβα είναι νοκάουτ και σε αυτές τις περιπτώσεις κρύβουν πάντα κινδύνους. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή και προσήλωση».

Η γερμανική ομάδα έχει κατακτήσει τέσσερις φορές στο παρελθόν το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Δεν είναι η σούπερ ομάδα που ήταν στο παρελθόν, ωστόσο είναι σκληροτράχηλη και μαχητική: «Είναι μία δυνατή και σκληρή ομάδα. Πρεσάρει δυνατά και δημιουργεί προβλήματα στον αντίπαλο. Δεν είναι εύκολος αντίπαλος και αν χαλαρώσεις είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να της κόψουμε τον αέρα από την αρχή. Επαναλαμβάνω, κάθε ματς είναι ξεχωριστό. Θεωρητικά, βάσει και του ρόστερ ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα. Αυτό όμως πρέπει να το αποδείξουμε και μέσα στο νερό. Στη συνέχεια βλέπουμε τον επόμενο αντίπαλο», σημειώνει ο Αλέξανδρος Γούνας.

«Για να πετύχεις σε μία τέτοια διοργάνωση απαιτείται ωριμότητα, συνοχή, εμπειρία και φυσικά απόλυτη συγκέντρωση στο παιχνίδι. Παράλληλα, θεωρώ πως ένας πολύ μικρός παράγοντας είναι και η τύχη. Πάντως, πιστεύω πως όταν διεκδικείς κάτι και το θέλεις, αργά ή γρήγορα θα το πάρεις».

Τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός στη Γένοβα; «Απλά να κάνουμε λίγο καλύτερα όσα πράγματα κάναμε στη διάρκεια της χρονιάς. Επαναλαμβάνω πως έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία να το διαχειριστούμε».

Χωρίς αντίπαλο

Οι Ερυθρόλευκοι πέρασαν μία εύκολη χρονιά στην Ελλάδα, κατέκτησαν το έκτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και πέμπτο χωρίς ήττα. Συμπλήρωσαν 138 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα (περιλαμβανομένων και των πλέι οφ) σε ένα απίστευτο ρεκόρ που τρέχει από το 2013. Αυτό το αήττητο μπορεί να είναι κίνητρο; «Ναι, μπορεί να γίνει», απαντά. «Το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι η ομάδα είναι για σπουδαία πράγματα, αλλά ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζεις. Πάντα σε ένα παιχνίδι μπορείς να συναντήσεις καταστάσεις που δεν ήσουν σε θέση να τις προβλέψεις. Οφείλεις να είσαι έτοιμος να τις αντιμετωπίσεις. Χρειάζεται λοιπόν, ακόμα και σε θεωρητικά εύκολα παιχνίδια, να είναι έτοιμος σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά. Πιστεύω ότι αυτό έκανε η ομάδα όλη τη χρονιά. Αποφεύγαμε να μπούμε χαλαρά στην πισίνα, ανεξάρτητα με τον αντίπαλος που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει πάντα να έχεις τη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι τη βαρύτητα κάθε παιχνιδιού. Πιστεύω, λοιπόν, πως έχουμε την εμπειρία και τις κατάλληλες παραστάσεις να το διαχειριστούμε και στη Γένοβα. Κι αυτά αποτελούν σημαντικά εφόδια για μία ομάδα που μετέχει σε μία διοργάνωση για να διεκδικήσει το καλύτερο».

Η αξέχαστη χρονιά για την ομάδα πόλο του Ολυμπιακού ήταν το 2002 όταν αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο φάιναλ φορ της Βουδαπέστης νικώντας τη Γιουνγκ Ντουμπρόβνικ στον ημιτελικό και την ουγγρική Χόνβεντ στον τελικό. Εκείνη τη χρονιά οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν όλους τους τίτλους που είχαν διεκδικήσει καθώς εκτός από το νταμπλ στην Ελλάδα ήταν νικητές και στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Παράλληλα, έχουν αγωνιστεί άλλες δύο φορές σε ευρωπαϊκό τελικό, αλλά ηττήθηκαν από την ίδια ομάδα, τη Γιουνγκ Ντουμπρόβνικ. Την πρώτη φορά το 2001 στο Ντουμπρόβνικ και το 2016 στη Βουδαπέστη. Παράλληλα ο Ολυμπιακός έχει αγωνιστεί και σε δύο τελικούς στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων (1997-98 και 1998-99), αλλά ηττήθηκε από τις Φερεντσβάρος και Μλάντοστ Ζάγκρεμπ.

Στο κυνήγι της θρυλικής Προ Ρέκο

Η Γένοβα φιλοξενεί για δεύτερη φορά την τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο ανδρών. Η πρώτη φορά ήταν την περίοδο 2002-2003 και νικήτρια ήταν η Προ Ρέκο, που είχε επικρατήσει στον τελικό της ουγγρικής Χόνβεντ.

Η ιταλική ομάδα και ο Ολυμπιακός προκρίθηκαν στο Final-8 με την πρώτη θέση από τον όμιλό τους. Ετσι μπορούν να αναμετρηθούν μόνο στον τελικό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο αγώνας των Ερυθρολεύκων με τη Σπαντάου είναι ο πρώτος από τους προημιτελικούς (Πέμπτη 7 Ιουνίου).

Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις: Εγκερ (Ουγγαρία) – Μπαρτσελονέτα (Ισπανία), Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία) – Ζολνόκι (Ουγγαρία) και τέλος, ο ιταλικός «εμφύλιος» ανάμεσα στην Προ Ρέκο και την Μπρέσια.

Στις 8/6 θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί και στις 9/6 οι τελικοί.

Κάτοχος του τίτλου είναι η Ζολνόκι, στο Final-6 που διεξήχθη στη Βουδαπέστη. Στη διοργάνωση είχε προκριθεί και ο Ολυμπιακός που ηττήθηκε στα προημιτελικά από τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ 11-8. Η κροατική ομάδα έφτασε έως τον τελικό, αλλά ηττήθηκε από τη Ζολνόκι 10-5.

Η Προ Ρέκο είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις (εννέα). Ακολουθούν η Παρτίζαν Βελιγραδίου, νικήτρια στην πρώτη διοργάνωση 1963-64, και η Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (από επτά).