Στο χωριό Λίντιτσε, 20 χιλιόμετρα έξω από την Πράγα, διαπράχθηκε ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 10 Ιουνίου του 1942 εκτελέστηκαν όλοι οι άνδρες από τουςΓερμανούς Ναζί , οι γυναίκες και τα παιδιά στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και στην Πολωνία και ελάχιστοι γλύτωσαν, ενώ το χωριό ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά και με μπουλντόζες μετατράπηκε σε αγρό…

Ενα μόνο δέντρο γλύτωσε και «λέει» την ιστορία του μεγάλου αυτού εγκλήματος του φασισμού/ναζισμού στο ντοκιμαντέρ «Ενα Δέντρο Θυμάται…» τουδημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, που βραβεύτηκε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Βραβείο Νεότητας και προβάλλεται στο Δίστομο, το Σάββατο 2 Ιουνίου, στις 21.30 μ.μ., λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της σφαγής στο μαρτυρικό χωριό.

Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο τωνΕκδηλώσεων Μνήμης για τους 228 σφαγιασθέντες Διστομίτες, την ίδια ημερομηνία με τη σφαγή του Λίντιτσε, δυο χρόνια μετά, στις 10 Ιουνίου του 1944, ημέρα που μακελεύτηκε και το Οραντούρ της Γαλλίας.

Η ταινία αναφέρεται, με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, στην ιστορία της κωμόπολης της Τσεχίας που οι ναζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά!- ως αντίποινα για τη δολοφονία του άμεσου συνεργάτη του Χίτλερ και υπαρχηγού των SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Η προβολή θα γίνει στον ανοιχτό χώρο μεταξύ του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Διστόμου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή και του δημιουργού του ντοκιμαντέρ δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, με συντονιστή τον Γιάννη Λεμονή της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς.