Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους του κατεχόμενου χωριού Λάρνακας Λαπήθου η απόφαση του Ελληνοκύπριου Νικόλα Σκουρίδη, ο οποίος μετά την απόφαση της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» να του επιστραφεί η περιουσία του, αποφάσισε να κτίσει στην εν λόγω περιουσία του.

Στο θέμα αναφέρεται πρωτοσέλιδα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», με τίτλο «Επιστροφή στον Νικόλα» και γράφει ότι η «επιτροπή» αποφάσισε την επιστροφή περιουσίας 349 τ.μ. στο Λάρνακα Λαπήθου στον κ. Σκουρίδη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή είναι η δεύτερη απόφαση για επιστροφή περιουσίας σε Ελληνοκύπριο που έλαβε η «επιτροπή» κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η «επίσημη» επιστροφή της περιουσίας έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 ενώ ο κ. Σκουρίδης υπέβαλε την αίτηση του στην «επιτροπή» στις 7 Οκτωβρίου 2011, η εξέταση της αίτησης έγινε στις 13 Μαρτίου 2017 και σε έξι μήνες ολοκληρώθηκε η διαδικασία, με την απόφαση για επιστροφή της περιουσίας του.

Όπως αναφέρεται, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Σκουρίδης πήρε άδεια οικοδομής από το «δήμο» Λαπήθου, στον οποίον υπάγεται το κατεχόμενο χωριό Λάρνακα Λαπήθου, και άρχισε εργασίες ανέγερσης κατοικίας εντός των 349 τ.μ.

Η έναρξη των εργασιών προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της απόφασης ενώ άρχισε και εκστρατεία συλλογής υπογραφών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο «πρόεδρος» της «επιτροπής» Αϊφέρ Σαίντ Ερκμέν είπε ότι, κατά την εξέταση της αίτησης του Νικόλα Σκουρίδη και πριν την απόφαση της «επιτροπής», έγινε διαβούλευση με το αρχηγείο των «δυνάμεων ασφαλείας», μας είπαν ότι μπορούμε να την επιστρέψουμε (την περιουσία) και πάρθηκε η απόφαση επιστροφής της περιουσίας.

Είπε ακόμα ότι μετά την απόφαση πληροφορήθηκε ότι ο κ. Σκουρίδης άρχισε εργασίες ανέγερσης οικίας.

Οπως αναφέρει ο «Πολίτης», ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λαπήθου Φουάτ Νάμσοϊ, ερωτηθείς από την εφημερίδα αν έχουν δοθεί άδειες οικοδομής, είπε ότι έχει δοθεί μια προκαταρκτική έγκριση, ωστόσο οι διαδικασίες για την τελική έγκριση συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασμένη βδομάδα ο Νικόλας Σκουρίδης επισκέφτηκε στην περιοχή για να επιθεωρήσει τις εργασίες και κατά την επίσκεψή του οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύτηκαν για να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους ενώ για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή κλήθηκε η «αστυνομία».

Ο κ. Ερκμέν είπε ακόμα ότι μετά την απόφαση επιστροφής της περιουσίας ο ιδιοκτήτης της έχει το δικαίωμα να αιτηθεί για άδεια οικοδομής, οι διεργασίες είναι μεταξύ των «τοπικών αρχών» και των αιτητών, σημειώνοντας ότι όπως ένας Τ/κ έχει το δικαίωμα να κτίσει σπίτι στην περιουσία του το ίδιο δικαίωμα έχει και ένας Ε/κ.

Είπε ακόμα ότι, για την ανέγερση της κατοικίας έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες από το «υπουργείο» εσωτερικών, το «τμήμα» πολεοδομίας και τις «τοπικές αρχές».