Την επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης, με στόχο την κατάργηση και μείωση συνολικά των φόρων διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 26η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, η επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, αποτελούν προτεραιότητα στο κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας ειδικότερα για τους φόρους που «βαρύνουν» τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης, είπε:

*Θα επανεξεταστεί το τέλος διανυκτέρευσης και ίσως καταργηθεί, εφόσον υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

*Επίσης, ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει στον χαμηλό συντελεστή. Αυτό έγινε μονομερώς το 2013 και 2014 και μπορεί να επαναληφθεί, καθώς εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Ο τελικός στόχος είναι να υπάρχουν δύο συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό, στο 22% και 11%, αλλά αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που θα κάνουμε άμεσα θα είναι να επαναφέρουμε τον συντελεστή εκεί που τον αφήσαμε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του τουρισμού, που οφείλονται κυρίως στις κινήσεις του κλάδου αλλά και τη γεωπολιτική συγκυρία, λέγοντας ότι «τα ρεκόρ οφείλονται πολύ λιγότερο στις κυβερνητικές κινήσεις».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε ότι το Ελληνικό «θα προχωρήσει και θα γίνει, γιατί θα υπάρχει η απόλυτη πολιτική βούληση να προχωρήσει». Σήμερα, τόνισε, η μισή κυβέρνηση μπορεί να το θέλει, η άλλη όχι. Η επόμενη θα είναι αδιαμφισβήτητα υπέρ των επενδύσεων.

Σχετικά με τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον πολιτισμό της, ενώ για το φαινόμενο της Airbnb παραδέχτηκε ότι είναι μια τάση που θα μείνει, όμως πρέπει να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση. «Είναι μια δραστηριότητα που συμπληρώνει την τουριστική βιομηχανία της χώρας και δίνει δυνατότητες ευρύτερα στην οικονομία», είπε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε επίσης, ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε πώς μετράμε την επιτυχία στον τουρισμό, καθώς δεν είναι μόνο οι αριθμοί των αφίξεων αλλά και τα έσοδα που αφήνει ο κάθε επισκέπτης». Πρέπει -πρόσθεσε- να είμαστε ο «νούμερο ένα» προορισμός στον κόσμο, να έρχονται οι επισκέπτες και να φεύγουν, λέγοντας θα ξανάρθω.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι μπορούν να θεσπισθούν φορολογικά κίνητρα για δεύτερη κατοικία Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα, λέγοντας: «Θα ενθαρρύνουμε την αγορά μόνιμης κατοικίας και για διαμονή, που μπορεί να φθάνει τους έξι μήνες».

Στη δύναμη του τουρισμού για την ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας ότι το 2017 η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, που παρουσίασε ο κ. Ρέτσος, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε πέρσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2016.

Επίσης, η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (τα 16,7 δισ. ευρώ της άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016, έγιναν 18,3 δισ. ευρώ το 2017), τη στιγμή που ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο τουρισμός αποτελεί τον στυλοβάτη, τον ισχυρό πυλώνα της πολλαπλά τραυματισμένης ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Ρέτσος, ενώ έθεσε ως προτεραιότητες τη διασύνδεση Τουρισμού – Πολιτισμού, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση στον τουρισμό, με εκπαιδευτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, την ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης, καθώς και την ευρύτερη διασύνδεση του Τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.

Στην κλειστή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, ο κ. Ρέτσος τόνισε, ότι είναι αλήθεια πως ο ελληνικός τουρισμός έχει ανέβει όχι ένα, αλλά περισσότερα επίπεδα. Κι είναι αλήθεια ότι ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια. Ωστόσο, η αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνονται, η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα, τον αγροδιατροφικό, αλλά και η ανάδειξη περιοχών μη προβεβλημένων τουριστικά, θα αποτελέσουν «την επόμενη μέρα» για τον ελληνικό τουρισμό.

Μιλώντας για όσα έγιναν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για αυτά που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι η περίοδος Μαίου 2017 – Μαίου 2018 αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό μια χρονιά με επιτυχίες, προκλήσεις αλλά και σημαντικά προβλήματα. «Επιτυχίες, γιατί ο τουρισμός παραμένει πρωταγωνιστής στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Προκλήσεις, γιατί ο ανταγωνισμός αυξάνεται, οι καιροί απαιτούν διαρκείς προσαρμογές και η στρατηγική μας οφείλει να εξελίσσεσαι διαρκώς. Και τέλος προβλήματα, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού, γίνονται σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης, αβεβαιότητας, με πολλά διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία και πολλά από αυτά παραμένουν άλυτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Ρέτσος, μίλησε επίσης για την αυτοπεποίθηση που έδειξε ο ΣΕΤΕ, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά κάθε δυσκολία, για την εξωστρέφεια που επέδειξε με την επιτυχή εμφάνιση του Συνδέσμου για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, για τις 15 περιφερειακές συναντήσεις, καθώς και για τη νέα ώθηση στη Marketing Greece και στο ΙΝΣΕΤΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στη φετινή υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «που διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα», επισημαίνοντας ότι «για τον ελληνικό τουρισμό του αύριο υπάρχουν προϋποθέσεις που συνοψίζονται στη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, στη λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και στη διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου».

Σχετικά με την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος, ο Γιάννης Ρέτσος ανέφερε ότι για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ. Παράλληλα, ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα -στην αιχμή της τουριστικής περιόδου- στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) στο 37,2% έως 44,8% της απασχόλησης. Επίσης, πρόσθεσε, αποτελεί το βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας, καθώς ειδικότερα στις Περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία άνω του 47,4% του ΑΕΠ των εν λόγω προορισμών.