To ένα μετά το άλλο τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για την ελληνική οικονομία και την μετά – μνημόνιο εποχή, προκαλούν έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο.

Ο επίλογος εκτενούς άρθρου για την ελληνική οικονομία σε σύνδεση με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, από τον Guardian δείχνει την κατάσταση που επικρατεί:«Το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου και ότι η χώρα θα πορευτεί μόνη της, προς το παρόν έχει λήξει. Τα γεγονότα στην Ιταλία αλλάζουν τα πάντα».

Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις τόσο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς για το χρέος, όσο και από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα, Ντ. Κοστέλο.

«Oι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Σολτς. Οι διπλωματικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού δείχνουν τον προβληματισμό του Βερολίνου αναφορικά με το ποια και σε τι έκταση θα είναι η ελάφρυνση του χρέους. Είναι άλλωστε, γνωστή η διαμάχη που υπάρχει με το ΔΝΤ για το θέμα αυτό με αποτέλεσμα μέχρι τη Δευτέρα να γίνει γνωστό αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ουτοπία η καθαρή έξοδος

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του βρετανικού Guardian. Η ανταποκρίτρια, Ελενα Σμιθ αναφέρε πως: «Όλοι συμφώνησαν ότι με την πολιτική αβεβαιότητα στην άλλη πλευρά του Ιονίου και τη νευρικότητα των επενδυτών ανά την υφήλιο, η προοπτική να αντλήσει κάποια στιγμή σύντομα η Ελλάδα χρήματα από τις αγορές άρχισε να μοιάζει με ουτοπία. Με τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων δεν τίθεται θέμα ότι η χώρα θα μπορούσε να αντέξει τα επιτόκια, ώστε να ενδυθεί τον μανδύα της μεταμνημονιακής κανονικότητας». Σε δηλώσεις ανώτερου στελέχους της ΤτΕ στην ίδια εφημερίδα τονίζονται τα εξής: «Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μας ανησυχεί αφάνταστα. Οι αγορές ομολόγων τρελάθηκαν στη νότια Ευρώπη. Με τέτοια επιτόκια είναι εντελώς απαγορευτικό για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές όταν λήξει το πρόγραμμα.»

Η Ελλάδα, τονίζει ο Guardian, ως ο πλέον αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, είναι ευάλωτη σε εξωτερικές απειλές και ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε χθες ότι η κρίση στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνον τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που ταλανίζονται από πολλά προβλήματα δεδομένων των ποσών που οφείλει η χώρα σε μέλη της ευρωζώνης και της απροθυμίας ορισμένων κρατών να δανείσουν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα -αποδέκτη της μεγαλύτερης διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία-.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αναγάγει την «καθαρή»εξοδο από την εποπτεία των διεθνών πιστωτών σε κεντρικό θέμα της προσπάθειας της κυβέρνησής του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καθώς στις δημοσκοπήσεις παραπαίει λόγω των περικοπών που επέβαλε σε μισθούς και συντάξεις συμμορφούμενη με τους όρους του προγράμματος διάσωσης. «Κάθε σύσταση να δοθεί στην Αθήνα μια νέα οικονομική γραμμή στήριξης -πρόταση που υιοθέτησε ανοικτά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος- απορρίπτεται κατηγορηματικά. Η χρηματοοικονομική αναταραχή στην Ιταλία βάζει στον πάγο τις ελπίδες για “καθαρή έξοδο”», γράφει.

Στροφή από Κουτεντάκη

Την ανησυχία του για την ελληνική οικονομία, εξέφρασε και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φρ. Κουτεντάκης. Μιλώντας το πρωί σε επιτροπή του Κοινοβουλίου είπε ότι την ευθύνη για την προληπτική γραμμή την έχει η πλευρά των δανειστών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτή εφόσον η τρόικα το αποφασίσει: «Στο θέμα αυτό, σημασία έχει τι λένε οι πιστωτές. Αυτοί που θα αναλάβουν να εγγυηθούν για την πιστωτική γραμμή και, αυτήν τη στιγμή, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση. Δεύτερον, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση, από όσο γνωρίζω, έχουν εκφράσει πρόθεση για κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι ότι αυτό εξαρτάται από αυτούς που θα χρηματοδοτήσουν και θα εγγυηθούν για αυτήν την γραμμή.

Από τη στιγμή που αυτοί δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση το ζητούν, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα, γενικότερα στην Οικονομία».Για τα επιτόκια μετά την κρίση στην Ιταλία τόνισε: «Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα καταλήξουν τα πράγματα. Οπωσδήποτε, είναι μια πολιτική κρίση που δημιουργεί οικονομικές διαταραχές σε όλη την ευρωζώνη. Το ύψος των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα παρουσίασε το 2017 μια πολύ σημαντική μείωση, από το Φεβρουάριο και μετά έχει σταθεροποιηθεί και πρόσφατα, με τα γεγονότα στην Ιταλία, έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Θα δούμε πού θα καταλήξει, γιατί δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία».

Οχι στη χαλάρωση

Τέλος έριξε τους τόνους αναφορικά με τις παροχές και τη χαλαρότητα μετά τον Αύγουστο: «Σε καμία περίπτωση δεν υπαινίσσεται η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού ότι θα υπάρχει γενικότερη χαλαρότητα. Η οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα πρέπει να εισαχθούν μόνιμα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή μόνιμες φοροαπαλλαγές, ανάλογα πώς θέλει να τον διανείμει κανείς αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σχεδιασμό. Δεν έχει νόημα να κόψεις ένα φόρο για ένα χρόνο και να τον ξαναβάλεις στον επόμενο».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο Ντ. Κοστέλο είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων λόγω της Ιταλία ήταν ένα χρήσιμο μήνυμα για την Ελλάδα και ανέφερε ότι η χώρα πέτυχε μια δοκιμαστική πρόσβαση στις αγορές, όμως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη»