«Μπλόκο» στην χαλάρωση των capital controls που είχε σχεδιαστεί για τις ημέρες αυτές, βάζει η ιταλική κρίση και οι αναταράξεις στις αγορές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχουν tanea.gr, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμες τις αλλαγές στα όρια αναλήψεων αλλά και τη χαλάρωση βασικών περιορισμών που ισχύουν εδώ και τρία χρόνια. Ωστόσο, χθες έλαβε την απόφαση να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις που θα έδιναν ένα τόνο αισιοδοξίας και θα έστελναν μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Στο οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να περιμένουν τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στα χρηματιστήρια και την αγορά ομολόγων διεθνώς ώστε να δώσει το πράσινο φως σε καταλληλότερο χρόνο. Χωρίς βεβαίως να μην μπορεί να γίνει και η έκπληξη ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι η ελληνική αγορά δεν επηρεάζεται τόσο από τις διεθνείς εξελίξεις.

Αντίδραση στις αγορές

Χθες, άλλωστε, υπήρξε ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια και προσπάθεια να ισορροπήσουν τα επιτόκια ομολόγων, που ωστόσο παραμένουν υψηλά για την Ελλάδα, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι το καλοκαίρι θα είναι «θερμό» εν αναμονή των εκλογών στην Ιταλία, είτε αυτές γίνουν στα τέλη Ιουλίου, είτε τον Σεπτέμβριο. Μια γενικευμένη αναταραχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές με αποτέλεσμα να μην είναι ο κατάλληλος χρόνος για χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών.

Υπενθυμίζεται ότι τις αλλαγές στα capital controls είχε προαναγγείλει μέσω του «Βήματος» και ο διοικητής της ΤτΕ, προτού ξεσπάσει η ιταλική κρίση.

Στα μέτρα που προτείνονται, όταν ο χρόνος και οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι η αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 2.300 ευρώ στα 3.000 ευρώ ή ως εναλλακτικό σενάριο στα 2.500 ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρξει χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, ειδικά όσες συναλλάσσονται με το εξωτερικό.

Σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από θυγατρικές στο εξωτερικό αλλά και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.