Μια παροιμία λέει πως «το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς», αλλά στην προκειμένη περίπτωση «το πολύ το Κάρι (και σία) ελέησον» και «το πολύ το ΛεΜπρον ελέησον» δεν τα βαριέται ούτε ο παπάς ούτε ο ίδιος ο Θεός, που ακούει τις ψαλμωδίες από εκεί πάνω…

Ενστασις! Εάν ο Θεός (που, όπως είπε κάποτε ο Λάρι Μπερντ, μεταμορφώθηκε σε παίκτη του μπάσκετ) λέγεται Μάικλ Τζόρνταν, τότε μπορεί να βαριέται το βιολί που παίζουν εδώ και τέσσερα χρόνια στις συναυλίες των τελικών του ΝΒΑ οι Γουόριορς και οι Καβαλίερς…

Να το βαριέται και να το σιχτιρίζει κιόλας, πολλώ δε μάλλον εφόσον ο ΛεΜπρον Τζέιμς καταφέρει φέτος αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι θα τον αναγορεύσει σε GOAT: να κατακτήσει δηλαδή τον τίτλο, να ξεπεράσει σε μέγεθος (όχι τίτλων, αλλά) αξίας και επίδρασης στο παιχνίδι τον… ακατονόμαστο και να μπορεί να μοστράρει την αφεντομουτσουνάρα του ως τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών!

Θα αναγορευθεί δηλαδή σε θεό του μπασκετικού σύμπαντος, όχι μονάχα επί γης, αλλά και στα ουράνια, καθότι, ως γνωστόν, ο Τζόρνταν κυκλοφορούσε και στον αέρα, εξού και η προσωνυμία Air!

Τα… remake

Αρχής γιγνομένης από τις τέσσερις μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο Στεφ Κάρι και ο ΛεΜπρον Τζέιμς μπορούν να πλασάρουν τις μούρες τους και την πραμάτεια τους ως το αντίπαλον δέος του… Σιλβέστερ Σταλόνε!

Ο λόγος; Ο ακάματος ιταλοαμερικανός ηθοποιός γύρισε επτά φορές τον «Ρόκι» και άλλες τέσσερις τον «Ράμπο», ενώ ελόγου τους ετοιμάζονται να κουβαλήσουν τους θιάσους τους για την τέταρτη πράξη του δικού τους έργου!

Τουτέστιν συνεχίζουν τον… χαβά τους, τον οποίο λάνσαραν για πρώτη φορά το 2015 και ήδη ξεπέρασε σε ρεπετισιόν ακόμη και το ζευγάρι των αιωνίων του ΝΒΑ: οι πεντάκις εστεμμένοι Dubs και οι άπαξ πρωταθλητές Wine and Gold τίθενται ενώπιος ενωπίω για τέταρτη συνεχή σεζόν, ενώ οι Σέλτικς και οι Λέικερς ναι μεν αναμετρήθηκαν σε δώδεκα σειρές τελικών, αλλά το σερί τους πάντοτε σταμάταγε στις δύο απανωτές!

Τώρα οι Καβαλίερς και οι Γουόριορς έχουν επιβάλει μια καθεστωτική λογική, μια οιονεί cosa nostra, την οποία έχουν αποπειραθεί να αμφισβητήσουν διάφοροι σφετεριστές της εξουσίας, αλλά τα τυχόν πραξικοπήματα και οι σποραδικές ανταρσίες τους καταπνίγηκαν στο αίμα!

Εάν ήξερα ότι ο ΛεΜπρον, που σε λίγες μέρες βγαίνει στην ελεύθερη αγορά, θα έμενε στους Καβαλίερς, στον λόγο της τιμής μου θα έβαζα από τώρα στοίχημα ότι οι δύο ίδιες ομάδες θα μας… χασομερήσουν και του χρόνου και του παραχρόνου τέτοια εποχή.

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στο ποντάρισμα, εκτός από τους Γουόριορς ο King James πρέπει να νικήσει και τις… στοιχηματικές εταιρείες στο Λας Βέγκας, που τον έχουν του κλώτσου και του μπάτσου! Ποτέ άλλοτε τα τελευταία 16 χρόνια μια ομάδα δεν θεωρούνταν τόσο τρανό φαβορί όσο τώρα οι υπερασπιζόμενοι τα σκήπτρα τους Καλιφορνέζοι και ποτέ άλλοτε από το 2003 και πέρα μια ομάδα δεν λογιζόταν τόσο μεγάλο αουτσάιντερ όπως οι Καβαλίερς…

Επί της ουσίας οι Γουόριορς έχουν απόδοση -1.000 και οι Καβαλίερς +650, ενώ πέρυσι βρίσκονταν στο +250 και το 2007 στην πρώτη παρουσία τους σε τελικούς (στους οποίους σκουπίστηκαν από τους Σπερς) στο +360.

Από τις εννέα φορές που έχει βρεθεί σε τελικούς ο Τζέιμς, μόνο τις δύο οι ομάδες του εμφανίζονταν ως φαβορί, οπότε γνωρίζει καλά ότι πρέπει κυριολεκτικώς και μεταφορικώς να πορευθεί against all odds, όπως λένε και στο χωριό του!

Το χωριό του είναι το Ακρον του Οχάιο, όπου είδε το φως στις 30 Δεκεμβρίου του 1984 και κατά μία σατανική σύμπτωση στο ίδιο μαιευτήριο γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1988 και ο Στεφ Κάρι, του οποίου ο πατέρας Ντελ εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στους Καβαλίερς!

Ιδού λοιπόν το συνηθισμένο, αναπόδραστο και προσδόκιμο γαϊτανάκι των τελικών του ΝΒΑ: ένα αλισβερίσι που εξελίχθηκε ξαφνικά, από τη στιγμή που οι Καβαλίερς κουβάλησαν πίσω (από το Μαϊάμι) τον ΛεΜπρον και ταυτόχρονα οι Γουόριορς είδαν τους Splash Brothers (Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον) να ωριμάζουν και να εκτοξεύονται.

Το καλοκαίρι του 2016 αριβάρισε ο Κέβιν Ντουράντ και έκανε ισχυρές ενέσεις μπετόν στη γέφυρα Golden Gate, η οποία ενώνει το Σαν Φρανσίσκο με το Οκλαντ, με αποτέλεσμα οι Γουόριορς να αισιοδοξούν ότι θα φυλακίσουν τον τίτλο του πρωταθλητή στο νησί του Αλκατράζ που βρίσκεται απέναντί τους!

«Χειροπέδες»

Οι Καβαλίερς πάλι επιθυμούν να φυλακίσουν στην πιο άσχημη πόλη της Αμερικής (την επονομαζόμενη «mistake on the lake») τον ΛεΜπρον, αλλά για να του περάσουν αυτές τις χειροπέδες πρέπει να υπερβάλουν εαυτόν ώστε να κατακτήσουν το τρόπαιο που λαμπυρίζει μπροστά τους και το είχαν αρπάξει πρόπερσι, όταν νεκραναστήθηκαν από το 1-3!

Παρεμπιπτόντως και οι Γουόριορς νεκραναστήθηκαν στη φετινή σειρά των τελικών της Δύσης απέναντι στους Ρόκετς, και μάλιστα δύο φορές: στο έκτο ματς επέστρεψαν από το -17 και χθες τα ξημερώματα από το -15, με τον προπονητή τους Στιβ Κερ να σχολιάζει αυτοσαρκαζόμενος ότι «ήμασταν τόσο αγνώριστοι, ώστε στην ανάπαυλα μετά το πρώτο ημίχρονο σκέφτηκα να παραιτηθώ»!

Στο δεύτερο ημίχρονο οι αγνώριστοι έγιναν γνώριμοι και αναγνωρίσιμοι: την ώρα που ο Ντουράντ έβαζε 21 από τους 34 πόντους του, ο Κάρι 19 από τους 27 και ο Τόμπσον 12 από τους 19 στο δεύτερο ημίχρονο, ο Τζέιμς Χάρντεν αναγκαζόταν να κάνει 650 ντρίμπλες σε 43 λεπτά και οι Ρόκετς, απόντος του Κρις Πολ, βάραγαν στον γάμο του Καραγκιόζη αστοχώντας σε 27 σερί τρίποντα!

Τώρα ξανά οι δυο τους. Δίκην déjà vu από το 2015 με το 4-2 των Γουόριορς, από το 2016 με το 4-3 των Καβαλίερς και από το περσινό 4-1 των Καλιφορνέζων. Οι μεν είναι οι θηρευτές, οι δε τα θηράματα και, όπως λέει μια αποφθεγματική αμερικανική ρήση, «είναι καλύτερα να σε κυνηγούν αυτοί, παρά να τους κυνηγάς εσύ».

Προϊόντος του χρόνου, θα φανεί ποιοι θα ρίξουν καλύτερο σμπάρο…

Ο αντι-Ιγκουοντάλα και οι ανάσες του ΛεΜπρον

Χθες τα ξημερώματα οι Γουόριορς άλωσαν το Χιούστον με 101-92 και έπιασαν το συνηθισμένο στασίδι τους, ενώ οι Καβαλίερς είχαν ήδη ανέβει στο δικό τους, σε μια αλληλουχία έβδομων τελικών που είχε να συμβεί ταυτόχρονα στην Ανατολή και στη Δύση από το 1979.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα (1975) οι Γουόριορς είχαν στεφθεί πρωταθλητές για τρίτη φορά, αλλά χρειάστηκε να καρτερήσουν άλλα 36 για να επιστρέψουν στον θρόνο (2015), ενώ πέρυσι έραψαν το πέμπτο αστέρι τους. Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η λαχτάρα του Κλίβελαντ, καθώς οι Καβαλίερς κατέκτησαν τον μοναδικό τίτλο τους το 2016, βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους για πρώτη φορά έπειτα από 53 χρόνια, όταν οι Μπράουνς είχαν στεφθεί πρωταθλητές στο φούτμπολ.

Oι Γουόριορς επικράτησαν και στα δύο φετινά ματς: με 99-92 στο Οκλαντ στις 25 Δεκεμβρίου και με 118-108 στο Κλίβελαντ στις 15 Ιανουαρίου. Το βασικό ζητούμενο είναι η αναπλήρωση του τραυματία Αντρέ Ιγκουοντάλα (φωτογραφία), που αποτελεί τον συνεκτικό ιστό της ομάδας, διαβάζει τις καταστάσεις, μπορεί να παίξει πόιντ γκαρντ και ταυτόχρονα να μαρκάρει τον Τζέιμς. Οι Καβαλίερς έχουν ως προτεραιότητες την αμυντική συνέπεια, την ευστοχία στα τρίποντα, την εξοικονόμηση καυσίμων και ενέργειας του ΛεΜπρον και την υποστήριξη από το supporting cast.