Μαγεία ή επιστήμη; Μια τέλεια μπάλα ή γεμάτη παραμορφώσεις;

Τερματοφύλακες όπως ο Ντε Χέα και ο Ρέινα που δοκίμασαν την Telstar 18, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, εξέφρασαν πολλά παράπονα για την πορεία που διαγράφει όταν βρίσκεται στον αέρα.

Η επιστήμη έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση, έχοντας προηγουμένως υποβάλει την Telstar 18 σε χιλιάδες τεστ.

Τον έλεγχο της μπάλας ανέλαβε το ελβετικό εργαστήριο Empa, το οποίο έδωσε τη «σφραγίδα έγκρισης».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έλεγξαν την Telstar 18, ο βασικός λόγος που προκαλεί προβλήματα στους τερματοφύλακες είναι η ασυνήθιστη εμφάνισή της και το οπτικό αποτέλεσμα που παράγει.

«Οι εντυπώσεις είναι υποκειμενικές» λέει ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου Μάρτιν Κάμενζιντ που συνεργάζεται με τη FIFA 22 χρόνια.

Για να εγκριθεί η μπάλα χρειάστηκε να περάσει από δεκάδες δοκιμασίες.

Μεταξύ άλλων τη χτύπησαν με δύναμη 250 φορές σε ένα δοχείο με νερό για να διαπιστωθεί ότι δεν συγκρατεί την παραμικρή ποσότητα υγρού.

Την πέταξαν δεκάδες φορές από ύψος δύο μέτρων και μέτρησαν το άλμα της, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε το ίδιο.

«Για να αποδειχτεί πως η μπάλα είναι μια τέλεια σφαίρα, μετρήθηκε σε περισσότερα από 4.000 σημεία. Και τέλος η μπάλα θα πρέπει να διατηρεί το σχήμα της και για τον λόγο αυτόν δοκιμάστηκε με 2.000 χτυπήματα σε ατσάλινο τοίχο με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα» εξήγησε ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου.

Η υφή της Telstar 18 είναι αυτή που φέρνει καινοτομίες, με το πλαστικό να αποκτά νέα προβολή.

«Αυτή η επιφάνεια είναι που κάνει την πορεία της μπάλας απρόβλεπτη» λένε οι επιστήμονες.

Η Telstar 18 δεν είναι κατασκευασμένη από παραδοσιακά εξάγωνα και πεντάγωνα, αλλά από ακανόνιστα στοιχεία με ασύμμετρα σχήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν η μπάλα βρίσκεται στον αέρα, να προκαλεί μια ασυνήθιστη οπτική εικόνα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού.

«Το γεγονός ότι η τροχιά της μπάλας είναι περίπλοκη και σύμφωνα με τις θεωρίες της αεροδυναμικής μερικές φορές χαοτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών» επιμένει το Empa.

Το ελβετικό εργαστήριο υπογραμμίζει πως η μπάλα του Μουντιάλ διαθέτει σταθερή ποιότητα που θα επιτρέψει να ζήσουμε μαγικές στιγμές στο Μουντιάλ. Και εφιαλτικές, οι τερματοφύλακες.