Αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε χθες με βορειοκορεατική αντιπροσωπεία στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα, σε μια επείγουσα παρασκηνιακή προσπάθεια να συνεχιστεί η προετοιμασία για τη συνάντηση κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε επειγόντως προκειμένου να συμφωνηθεί από κοινού η ατζέντα και, αν είναι δυνατόν σε τόσο μικρό διάστημα, να διαλυθεί ο βαθύς σκεπτικισμός για τις πιθανότητες επίτευξης πλαισίου για μια βιώσιμη πυρηνική συμφωνία.«Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ. «Μια αμερικανική αντιπροσωπεία έχει αυτήν τη στιγμή συνομιλίες με βορειοκορεάτες αξιωματούχους στο Πανμουντζόν» πρόσθεσε.

Τεχνικοί και διπλωματικοί ειδικοί μετέβησαν στη Νότια Κορέα για να συναντηθούν με βορειοκορεάτες ομολόγους τους. Προτεραιότητα, πριν από τη σύνοδο κορυφής, για την αμερικανική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο βετεράνος διπλωμάτης Σουνγκ Κιμ, είναι να υπάρχουν λεπτομερείς δεσμεύσεις από τον Κιμ Γιονγκ Ουν όσον αφορά την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του για πυρηνικά όπλα.

ΤΟ TWEET. Ο Ντόναλντ Τραμπ με tweet του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης με τον Κιμ, παρότι προηγουμένως ο ίδιος είχε ανακοινώσει τη ματαίωσή της την περασμένη Πέμπτη με μια έντονη επιστολή προς τον βορειοκορεάτη ηγέτη. «Πιστεύω πραγματικά ότι η Βόρεια Κορέα έχει θαυμάσια προοπτική και θα γίνει κάποια μέρα ένα σημαντικό οικονομικά έθνος» έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος ενώ απολάμβανε γκολφ σε ένα δικό του γήπεδο στη Βιρτζίνια. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφωνεί μαζί μου σε αυτό. Και θα συμβεί!».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως ο Τζο Χάγκιν, βοηθός επιτελάρχη, ηγείται μιας άλλης διπλωματικής αποστολής στη Σιγκαπούρη, όπου είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, προκειμένου να την προετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια: πού θα πραγματοποιηθούν οι διάφορες συναντήσεις, ποιες από αυτές και πόσο θα είναι ανοιχτές στους δημοσιογράφους, ποιοι αξιωματούχοι θα βρίσκονται στα δωμάτια των διαπραγματεύσεων, τι θα γίνει με το σημαντικό θέμα της ασφάλειας.

EΛΑΧΙΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Οι ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις και προετοιμασίες σε Πανμουντζόν και Σιγκαπούρη δείχνουν ότι επιταχύνεται η προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γίνει εφικτή η σύνοδος κορυφής και να έχει κάποιο αποτέλεσμα που θα μπορούν να παρουσιάσουν και οι δύο ηγέτες στο κοινό των χωρών τους. Συνήθως τέτοιες συναντήσεις απαιτούν χρόνια προετοιμασίας, ενώ τώρα ο χρόνος που υπάρχει είναι ελάχιστος και οι δύο ηγέτες απρόβλεπτοι. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν να γίνει η σύνοδος στις 12 Ιουνίου, όμως βετεράνοι διαπραγματευτές θεωρούν πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν μπορεί να ολοκληρωθεί τέτοιος όγκος δουλειάς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δύο στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξέφρασαν την Κυριακή τη βαθιά τους δυσπιστία για την προοπτική μιας επιτυχούς συνάντησης σε δύο εβδομάδες και προειδοποίησαν ότι ο Κιμ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ ένα πυρηνικό πρόγραμμα που η χώρα του χρειάστηκε δεκαετίες για να αναπτύξει. «Είναι απλά ένα σόου» σχολίασε ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.