Δεν πρόκειται ακριβώς για μια συνηθισμένη περίπτωση. Και σε αυτές τις υποθέσεις είναι τέτοια η δύναμη των αριθμών που αποτελούν τα πλέον τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Εχουν περάσει άλλωστε τριάντα ολόκληρα χρόνια από την σεζόν (1988-89) όταν ο Αχιλλέας Αδαμόπουλος έγραφε την σύγχρονη ιστορία της Β’ Εθνικής (νυν Football League) σκοράροντας 30 γκολ με τα χρώματα της Ξάνθης.

Από τότε, ποτέ κανείς άλλος έλληνας ποδοσφαιριστής δεν μπόρεσε να τον πλησιάσει όσο ο Δημήτρης Μάνος. Οσο ο 24χρονος σέντερ φορ του ΟΦΗ που την Κυριακή ολοκλήρωσε με χατ τρικ κόντρα στη Σπάρτη το μαγικό ταξίδι του με τη φανέλα της ομάδας του Ηρακλείου. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ανόδου, ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας, μια επιθετική μπάντα που όπως φαίνεται μπορεί τα πάντα. Εγραψε το κοντέρ του σε 26 συμμετοχές 27 γκολ. Εγραψε όμως και 10 ασίστ ολοκληρώνοντας μια αξιοπρόσεκτη (και μάλλον εξωφρενική) επίδοση, από εκείνες που πολύ λογικά τον έβαλαν στο σημάδι των κορυφαίων ομάδων της χώρας!

Οχι, δεν υπήρξε κάποιο… ντέρμπι. Φρόντισε ο Ολυμπιακός με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να μην προκύψει… σίριαλ. Τα έκανε όλα τόσο γρήγορα και τακτοποιημένα που ο Πέδρο Μαρτίνς από την ημέρα της παρουσίασής του ήταν σε θέση να μιλήσει με διευθύνσεις και ονόματα. Αναφέρθηκε ειδικά στον Δημήτρη Μάνο, και εξήγησε ότι ο 24χρονος στράικερ –που μεγάλωσε έχοντας τον Λεβαντόφσκι αφίσα στο δωμάτιό του -, θα είναι στον Ρέντη στις 15 Ιουνίου. Στην αφετηρία της προετοιμασίας των Ερυθρολεύκων. Θα είναι για να διεκδικήσει το δικαίωμα στο όνειρο και ό,τι άλλο προκύψει σε ένα καλοκαίρι που ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει επανεκκίνηση επενδύοντας στο ταλέντο των ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Η προίκα που κουβαλά μαζί του τον καθιστά αυτονόητα σε μια… κατηγορία μόνο του. Είπαμε αυτό το 27 γκολ – 10 ασίστ δεν το συναντάς εύκολα στο διάβα σου. Πόσω μάλλον αν παρατηρήσεις το «πακέτο» με περισσότερη προσοχή. Ο Δημήτρης Μάνος δεν είναι ο κλασικός φορ περιοχής με το μεγάλο… μπόι. Πρόκειται για έναν σύγχρονο στράικερ με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σημαντική ικανότητα στο «ένας με έναν» και καταπληκτική αίσθηση του χώρου. Ρυθμισμένος σαν ελβετικό ρολόι για να είναι εκεί που πρέπει να είναι. Φαίνεται τόσο εύκολο αν το δεις σε βιντεάκια στο YouTube, αλλά πιστέψτε μας, δεν είναι καθόλου.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη δεύτερη κατηγορία βρέθηκαν πραγματικά σπουδαίοι σέντερ φορ, όπως απέδειξε η μετέπειτα διαδρομή τους. Από τον Φάνη Γκέκα (2001-02) που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με την Καλλιθέα (14 γκολ) ώς τον Χρήστο Αραβίδη που βρέθηκε εκεί για την ΑΕΚ (2014-15) σκοράροντας 13 γκολ, και τον Μιχάλη Μανιά που έβαλε 18 για λογαριασμό του Απόλλωνα (2012-13). Ποδοσφαιριστές που έφτασαν ώς την εθνική μας ομάδας. Κανείς δεν μπόρεσε έστω να πλησιάσει την επίδοση του Μάνου, που με αυτό το 27+10 σε 26 συμμετοχές είχε επί της ουσίας εμπλοκή σε 1,42 γκολ ανά ματς για τον ΟΦΗ στο φετινό πρωτάθλημα!

Η ανάρτηση του Βράνιες

Μια ανάρτηση στα social media από εκείνες που σοκάρουν πρωτίστως ως σύλληψη και κατ’ επέκταση για την ίδια την ανάρτηση. Ο Ογκνιεν Βράνιες χθες βράδυ αποφάσισε να διανθίσει τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram με τη φωτογραφία που στιγμάτισε τον τελικό του Κιέβου. Τη φάση που ο Σέρχιο Ράμος κλειδώνει το δεξί χέρι του Μο Σαλάχ και τον πετά στο έδαφος τραυματισμένο. Δεν έμεινε εκεί όμως ο βόσνιος στόπερ. Αποφάσισε –στη φωτογραφία –να αντικαταστήσει το κεφάλι του Ράμος με το δικό του και αυτό του Σαλάχ με του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου που μόλις μετακόμισε από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό. Τα λόγια είναι περιττά! Εννοείται πως από την ώρα της ανάρτησης ξέσπασε σάλος.

Εδώ θα μείνει

Μόνιμος κάτοικος Πειραιά ο Πέδρο Μαρτίνς, που έχει καθημερινή συνεργασία με τη διοίκηση, θα περιμένει στα μέρη μας την έναρξη της προετοιμασίας του Ολυμπιακού, ενώ από σήμερα κιόλας οι Πειραιώτες αναμένεται να έχουν νεότερα σε μεταγραφικά μέτωπα.