«Οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν κάνει εξαιρετικά μεγάλη πρόοδο, βρισκόμαστε, θα μπορούσε να πει κανείς, σε μια τελική ευθεία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα σε μια τόσο πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Παρόλα αυτά εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις και το επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι θα είναι πιθανότητα και το τελικό», επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, ο κ.Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η διαπραγμάτευση είναι εν εξελίξει. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη συμφωνία για την οποία δουλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ωστόσο θέλουμε να είμαστε υπομονετικοί, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και αυτό ακριβώς κάνουμε. Σημασία δεν έχει απλώς η συμφωνία. Σημασία έχει να έχουμε μια καλή συμφωνία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, ωστόσο αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε σε μια διαπραγμάτευση τόσο πολύπλοκη, όπως η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθούν και να πουν τη δική τους θέση, σημειώνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πεντακάθαρη. «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις να μας πει, πρώτα και κύρια, ποια είναι η δική του θέση σε ό,τι αφορά στην επίλυση του ζητήματος. Διότι βδομάδα τη βδομάδα ακούμε και μια διαφορετική τοποθέτηση. Σήμερα ο κ. Κουμουτσάκος μας είπε ότι η Ν.Δ. δουλεύει για μια «καλή λύση».

Δεν προσδιόρισε τι σημαίνει «καλή λύση». Είναι με τη σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων, η οποία θα είναι erga omnes και με συνταγματική αναθεώρηση; Επομένως, καλό είναι η Ν.Δ να πει τη δική της πολιτική θέση. Η κυβέρνηση έχει θέση. Με αυτή τη θέση διαπραγματεύεται και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει.

Δηλαδή, στην επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα το οποίο σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση. Μία πεντακάθαρη θέση για την οποία και η Ν.Δ οφείλει τελικά να τοποθετηθεί».

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι αποφεύγει επισταμένως να πάρει καθαρή θέση γιατί «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος ακροδεξιών πολιτικών οι οποίοι αυτή τη στιγμή ελέγχουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας» και παρατήρησε πως αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν τολμάει να πει στο εσωτερικό της χώρας αυτά που είπε στη Σόφια για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις ως προς το όνομα γίνονται στη βάση των προτάσεων του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή η Ν.Δ και το Κίνημα Αλλαγής θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην την υποστηρίξουν, διότι θα είναι ανακόλουθα και τα δύο κόμματα με τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς. Και επισήμανε ότι εφόσον πάει η συμφωνία στη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευρύτατες συγκλίσεις και συναινέσεις.

Σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων απάντησε «να μην προτρέχουμε» και δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής. Τελεία και παύλα».