Ισχυρές αναταράξεις προκαλεί στην Αγκυρα, και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το μπλόκο των ΗΠΑ στην πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εξέλιξη που φέρνει πλέον τις δύο χώρες σε τροχιά ρήξης.

Το ήδη βαρύ κλίμα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονος για την έκβαση της υπόθεσης επιδεινώθηκε κι άλλο μετά την προχθεσινή ηχηρή παρέμβαση του γερουσιαστή Μπραντ Σέρμαν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να μην επιτρέψει την πώληση των μαχητικών υποστηρίζοντας ότι «θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας» και πολύ περισσότερο μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν το Ισραήλ να έχει ασκήσει πιέσεις στους Αμερικανούς ώστε τελικά το deal της πώλησης των F-35 να ακυρωθεί. Δύο από τους βασικούς λόγους για την αμερικανική αντίδραση και την αναστολή της πώλησης των F-35 είναι η κράτηση στις φυλακές της Τουρκίας του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, αλλά και η απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ. Εως και την περασμένη Παρασκευή η Αγκυρα διεμήνυε στις ΗΠΑ πως το πρώτο μαχητικό F-35 θα παραδοθεί κανονικά στην Αγκυρα στις 21 Ιουνίου, καθώς η Τουρκία είναι μία από τις παραγωγούς χώρες των μαχητικών. Φαίνεται όμως πως μετά το ηχηρό ράπισμα που δέχτηκε η Τουρκία από την αμερικανική Γερουσία –η οποία λέει «όχι» στην πώληση των F-35 –η τουρκική κυβέρνηση αναγκάζεται να αλλάξει στάση. Η Αγκυρα βλέποντας ότι η συμφωνία της πώλησης δεν είναι πλέον καθόλου απίθανο να ακυρωθεί και σε μία προσπάθεια να πιέσει εκ νέου τους Αμερικανούς απειλεί να αγοράσει μετά τους S-400 και τα ρωσικά μαχητικά Σουχόι (Su-57), δηλαδή το αντίπαλον δέος των F-35. Η απάντηση της Τουρκίας εκδηλώθηκε με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Υeni Safak», η οποία επικαλούμενη ανώνυμες πηγές ανέφερε πως η Αγκυρα προσανατολίζεται να αγοράσει τα ρωσικά αεροσκάφη. Στην Αθήνα, πάντως, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και περιμένουν την τελική έκβαση της υπόθεσης. Κι αυτό διότι στο Πεντάγωνο γνωρίζουν καλά πως αν η Τουρκία αγοράσει τελικώς τα υπερσύγχρονα F-35 θα αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα στο αέρα, να αλλάζοντας υπέρ της και την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο. Είναι κάτι που άλλωστε δεν είχε κρύψει και ο υπουργός Aμυνας τον περασμένο Απρίλιο, λέγοντας πως «είναι άλλο η Τουρκία με τα F-35 και τους S-400 και άλλο η Τουρκία χωρίς αυτά».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, την Κομοτηνή αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο Ιντζέ δεν έχει ζητήσει ακόμα άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών για την διεξαγωγή ανοιχτής προεκλογικής συγκέντρωσης, όμως η επίσκεψή του, που γίνεται λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στην γείτονα χώρα, έχει στόχο την προσέλκυση ψήφων από τους Τούρκους που διαμένουν στην περιοχή.