Εκκληση στις κυβερνήσεις Αθήνας και Σκοπίων να προχωρήσουν στην επίλυση της διένεξης για το όνομα της ΠΓΔΜ απηύθυνε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο. «Η γερμανική κυβέρνηση καλεί τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων να επιλύσουν και τα τελευταία ζητήματα που μένουν ανοιχτά» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Αντεμπάρ, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τις προσδοκίες της γερμανικής κυβέρνησης από τις συνομιλίες για το Ονοματολογικό. «Στο Βερολίνο καταγράφονται οι καλές ειδήσεις για την πορεία των συνομιλιών» είπε η Αντεμπάρ και χαιρέτισε το γεγονός ότι «η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη στο ανοιχτό θέμα της ονομασίας». Κάλεσε δε Αθήνα και Σκόπια «να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία για να επιλύσουν αυτή τη διένεξη για το όνομα», σημειώνοντας ότι «η λύση της διένεξης θα έχει θετική επίπτωση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Για τον λόγο αυτόν παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης».

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ. Στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημερώνει σήμερα τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας – Σκοπίων. Το θέμα αυτό θα είναι ψηλά στην ατζέντα της δύο περίπου ωρών συνάντησης Μάας – Κοτζιά σήμερα το μεσημέρι στην ιστορική Βίλα Μπόρζιγκ στο Βερολίνο.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην άτυπη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στο Βερολίνο.

Το ενδιαφέρον της γερμανικής κυβέρνησης είχε διατυπώσει και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, όπου χαιρέτισε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και τηλεφωνική συνομιλία της με τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνάντηση «γνωριμίας και εργασίας» Μάας – Κοτζιά, καθώς είναι η πρώτη μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου γερμανού υπουργού Εξωτερικών, θα συζητηθούν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας, «τα οποία κατά την εκτίμησή μας εξελίσσονται πολύ καλά» είπε η Αντεμπάρ, μεταξύ αυτών και τα προγράμματα του Σχεδίου Δράσης που συμφώνησαν οι δύο κυβερνήσεις το 2016. Το σημαντικότερο από αυτά, το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας, καρκινοβατεί, σκοντάφτοντας εξαρχής στην απροθυμία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.