Τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας που εντάσσονται στη γενικότερη εθνικιστική ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των διπλών εκλογών στην Τουρκία συνεχίζει η Αγκυρα, αυτή τη φορά μ’ ένα προπαγανδιστικό βίντεο για τη συμπλήρωση 565 ετών από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το διάρκειας τρεισήμισι λεπτών βίντεο, που χαρακτηρίστηκε και κιτς, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία και πρωταγωνιστές είναι πολλές ιστορικές προσωπικότητες της Τουρκίας. Εμφανίζονται ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Τουργκούτ Οζάλ, ενώ το βίντεο κλείνει με τον Ερντογάν να αποθεώνεται από το πλήθος κατά τη διάρκεια πολιτικής ομιλίας. Ο τούρκος πρόεδρος, εν ολίγοις, εκμεταλλεύεται την επέτειο της Αλωσης προεκλογικά και δεν διστάζει να βάλει ακόμη και τον εαυτό του στο ίδιο κάδρο με σημαίνοντα ιστορικά πρόσωπα της Τουρκίας.

Και βέβαια, μη φανταστεί κανείς ότι γίνεται μία απλή παράθεση ιστορικών γεγονότων. Η τουρκική προεδρία προκειμένου να περάσει την εικόνα ότι η Τουρκία είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη έχει χρησιμοποιήσει ηθοποιούς και κομπάρσους και έχει γυρίσει σκηνές που θυμίζουν κακόγουστη ταινία εποχής. Οθωμανοί στρατιώτες καλπάζουν στη γέφυρα του Βοσπόρου, υπάρχει αναπαράσταση της Μάχης της Καλλίπολης και της εισόδου του Μωάμεθ στην Πόλη.

Την ίδια ώρα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αγκυρας προσπαθεί να ξεπεράσει την ψυχρολουσία από το μπλόκο των Αμερικανών στην πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας επέμενε με σχετική ανάρτηση στο twitter, που συνοδευόταν και από φωτογραφία ενός F-35 με την τουρκική σημαία, πως «οι προετοιμασίες για την παράδοση των πρώτων F-35 αεροσκαφών συνεχίζονται κανονικά για τις 21 Ιουνίου».

Παράλληλα φαίνεται ότι η Αγκυρα καταβάλλει προσπάθειες με στόχο να καταδειχθεί στην τουρκική κοινή γνώμη ότι ακόμη κι αν ακυρωθεί η συμφωνία για την πώληση των F-35 υπάρχει απάντηση. Κι αυτή είναι η κατασκευή των δικών της μαχητικών αεροσκαφών ΤF-X. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν χθες ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Τακβίμ», σύμφωνα με το οποίο υποστήριζε πως «η προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ να μπλοκάρουν την πώληση των 5ης γενιάς μαχητικών F-35, παρόλο που η Τουρκία έχει συνεισφέρει στην παραγωγή τους, αποκαλύπτει ακόμη μία φορά πόσο σημαντικό είναι το πρότζεκτ κατασκευής του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους ΤF-X». Τονίζεται μάλιστα πως όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η Τουρκία θα μπει στο κλειστό κλαμπ των πέντε χωρών με τη δυνατότητα κατασκευής μαχητικού.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ. Την ίδια ώρα τις διμερείς σχέσεις επηρεάζει και η εξαγωγή της τουρκικής προεκλογικής αντιπαράθεσης και στην Ελλάδα. Μετά την προεκλογική ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προ ημερών στο Σαράγεβο, ο βασικός αντίπαλός του για την προεδρία ρεπουμπλικανός Μουχαρέμ Ιντζέ αναμένεται να επισκεφτεί αύριο τη Θράκη. Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται να επισκεφτεί το τουρκικό προξενείο, ενώ έχει προγραμματιστεί και ομιλία τουσταγραφεία της Μουσουλμανικής Νεολαίας Κομοτηνής, μολονότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι έλληνες πολίτες και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές εκλογές.

Την αντίθεσή της στην επίσκεψη Ιντζέ στη Θράκη διατύπωσε η ΝΔ, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες και στην κυβέρνηση. Με δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος εμφανίστηκε αντίθετος με τη μεταφορά στη Θράκη της προεκλογικής κομματικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών στην Τουρκία.Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να λάβει τα αναγκαία μέτρα, όπως έχει γίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αλλά και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει «αν έχει ζητηθεί άδεια για προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Θράκη και αν έχουν ληφθεί οι δέουσες αποφάσεις».