Στη μεγαλύτερη επένδυση μετοχικού κεφαλαίου στον τομέα του τουρισμού, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), υπογράφοντας επενδυτικές συμφωνίες για να γίνει μέτοχος στην D-Marin, η οποία διαχειρίζεται ένα δίκτυο 10 μαρινών στην Ελλάδα, την Κροατία και την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η EBRD ανακοίνωσε ότι επενδύει 70 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση μεριδίου περίπου 25% στην εταιρεία D-Marin, η οποία στην Ελλάδα διαχειρίζεται τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουβιών (στην Κέρκυρα).

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων της εταιρείας D-Marin, με έμφαση στις μαρίνες που ήδη υπάρχουν στο δίκτυό της και τις εξαγορές νέων.

Όπως ανακοίνωσε η EBRD, η εταιρεία D-Marin (D. Marinas B.V.) είναι σήμερα το μεγαλύτερο και μοναδικό διεθνές δίκτυο με μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας περίπου 8.000 θέσεις ελλιμενισμού. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Doğuş Holding A.S., ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας και μακροχρόνιος εταίρος της EBRD.

Η επέκταση της εταιρείας, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, θα στηρίξει την ανέλιξη του τοπικού τουριστικού τομέα, θα προωθήσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.Μάλιστα, τα κεφάλαια τεχνικής συνεργασίας που θα προσφερθούν από το ειδικό κεφάλαιο μετοχών της EBRD, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης και ευκαιριών μάθησης για νέους και γυναίκες. Η όλη επένδυση εντάσσεται δε στο νέο Πλαίσιο Τουρισμού της EBRD για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο στόχο έχει να βοηθήσει τον τοπικό τουρισμό να αναπτυχθεί και να αναβαθμιστεί μέσω επενδύσεων σε ξενοδοχεία και παρόχους τουρισμού.

«Με την επένδυση αυτή, η EBRD αποδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της να στηρίξει την οικονομική-τουριστική ανάπτυξη. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για κάθε χώρα και αναμένουμε ότι αυτή η επένδυση θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της EBRD Jurgen Rigterink. Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, η αρχή της τουριστικής περιόδου είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπογραφεί μια τόσο σημαντική επένδυση, όπου η EBRD μπορεί να προσφέρει το απαραίτητο κεφάλαιο για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Κροατία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Ferit F. Şahenk, πρόεδρος του ομίλου Doğuş, δήλωσε ότι η σχέση της εταιρείας με την EBRD, υποστηρίζει τις επιτυχείς προσπάθειές της να καθιερωθεί ως μία παγκοσμίου φήμης εταιρεία.

«Είμαστε υπερήφανοι που η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Ομίλου Doğuş για επενδύσεις στον τουρισμό και συγκεκριμένα στη διαχείριση μαρινών, έχει αναγνωριστεί από έναν τόσο σημαντικό οργανισμό όπως η EBRD», σημείωσε ο κ. Şahenk, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία αυτή αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας της D. Marinas, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η δυναμική του τουρισμού εξακολουθεί να αυξάνεται και ως εκ τούτου η στρατηγική μας είναι να επεκταθούμε περαιτέρω στην περιοχή».

Σημειώνεται, ότι η EBRD υπέγραψε το πρώτο της έργο στην Κροατία το 1994 και από τότε έχει επενδύσει πάνω από 3,6 δισ. ευρώ σε 198 έργα στη χώρα. Οι δραστηριότητες της Τράπεζας καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά είναι ιδιαίτερα ισχυρές στους τομείς των υποδομών, των επιχειρήσεων, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της ενέργειας. Η EBRD συμμετέχει επίσης στον πολιτικό διάλογο, στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και στη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου.