Όλα τα χαρτιά του Μαμουντού Γκασαμά, του νεαρού παράτυπου μετανάστη από το Μαλί, ο οποίος έσωσε ένα παιδί που κρεμόταν στο κενό από μπαλκόνι του 4ου ορόφου πολυκατοικίας στο Παρίσι, θα τακτοποιηθούν και ο ίδιος θα λάβει τη γαλλική υπηκοότητα έπειτα από απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Προσκεκλημένος στο προεδρικό μέγαρο, ο Μαμουντού Γκασαμά, φορώντας τζιν και κοντομάνικο πουκάμισο, αφηγήθηκε στον αρχηγό του κράτους πώς προέβη στη θαραλέα πράξη του. «Μπράβο», του είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνομιλία αυτή, πριν του προτείνει να τακτοποιήσει την κατάστασή του στη Γαλλία.

«Καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πράξη, όλα αυτά θα γίνουν σήμερα: θα τακτοποιηθούν τα χαρτιά σας και, αν το επιθυμείτε, θα αρχίσει διαδικασία για να πάρετε την υπηκοότητα και να μπορέσετε να γίνετε Γάλλος», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, προτείνοντάς του επίσης να ενταχθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η αυθόρμητη ηρωική πράξη του Γκασαμά το Σάββατο βιντεοσκοπήθηκε από περαστικούς και οι χρήστες του Ίντερνετ την είδαν εκατομμύρια φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον βλέπει κανείς να σκαρφαλώνει με γυμνά χέρια και σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα την πρόσοψη μιας παρισινής πολυκατοικίας για να σώσει ένα τετράχρονο παιδί που κρέμεται στο κενό από μπαλκόνι του 4ου ορόφου.

«Γίνατε ένα παράδειγμα, διότι σας είδαν εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι φυσικό το έθνος να σας ευγνωμονεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος κάνοντας λόγο για μια «κατ’ εξαίρεσιν απόφαση» και αρνούμενος κάθε «δημαγωγία».

«Θα φροντίσω προσωπικά ώστε το αίτημά του για την υπηκοότητα να γίνει δεκτό όσο το δυνατόν συντομότερα», διαβεβαίωσε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Φανερά συγκινημένος, ο νεαρός από το Μαλί έφυγε από το Ελιζέ μ’ ένα δίπλωμα κι ένα παράσημο για «Πράξη θάρρους και αφοσίωσης», το οποίο απονέμενεται σε κάθε πρόσωπο που, με κίνδυνο της ζωής του, βοηθάει ένα ή περισσότερα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο θανάτου».

«Δεν σκέφτηκα τίποτα, σκέφτηκα να το σώσω και δόξα τω Θεώ το έσωσα», αφηγήθηκε ο 22χρονος ο οποίος έφθασε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο 2017 και ζει σε μια «εστία», σύμφωνα με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Ντιαμπί Γκασαμά, ο οποίος τον συνόδευσε στο προεδρικό μέγαρο.

Χθες το βράδυ, η οργάνωση SOS Racisme είχε ζητήσει να τακτοποιηθούν τα χαρτιά του νεαρού και ένα σχετικό αίτημα στο Ίντερνετ συγκέντρωσε περισσότερες από 5.000 υπογραφές. Το επεισόδιο αυτό συνέβη ενώ το νομοσχέδιο Κολόμπ, που θα αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για να μεταναστεύσει ή να πάρει κανείς άσυλο στη Γαλλία, πρόκειται να υιοθετηθεί οριστικά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο πατέρας του παιδιού

Γύρω στις 8 το βράδυ του Σαββάτου οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν από περαστικούς οι οποίοι είδαν ένα παιδί να κρέμεται στο κενό από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στο βόρειο Παρίσι. Το παιδί οφείλει τη σωτηρία του αποκλειστικά στην επέμβαση του Γκασαμά.

«Για καλή τύχη, υπήρχε εκεί κάποιος που είχε καλή φυσική κατάσταση και το θάρρος να πάει να βοηθήσει το παιδί», εξήγησαν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το παιδί βρέθηκε μόνο του στο μπαλκόνι ενώ οι γονείς του απουσίαζαν.

«Του είπα (σ.σ.: στο παιδί) ‘γιατί το έκανες;’, αλλά δεν απάντησε», αφηγήθηκε ο Μαμουντού στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV προσθέτοντας πως δεν σταμάτησε να «τρέμει» αφού ξαναμπήκε στο διαμέρισμα.

Ο πατέρας του παιδιού, γεννημένος το 1981 και χωρίς δικαστικά προηγούμενα, τέθηκε χθες υπό κράτηση επειδή άφησε το παιδί του χωρίς επίβλεψη. Πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα στην εισαγγελία του Παρισιού και η δίκη του από το πλημμελειοδικείο θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Το παιδί, η μητέρα του οποίου δεν βρισκόταν στο Παρίσι όταν σημειώθηκε το επεισόδιο, τοποθετήθηκε σε δομή υποδοχής.

Οι πολιτικές αντιδράσεις που εγκωμιάζουν το θάρρος του νεαρού από το Μαλί συνεχίσθηκαν σήμερα το πρωί: μια «υποδειγματική» και «αξιοθαύμαστη»χειρονομία που «πρέπει να αναγνωρισθεί και να χαιρετισθεί», εκτιμά ο Ερίκ Σιοτί (LR), λέγοντας ότι είναι «προσωπικά υπέρ» της τακτοποίησης της κατάστασης του Μαμουντού Γκασαμά, αλλά εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για «μια κάπως πολιτική μορφή εκμετάλλευσης».

Ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου Νικολά Μπε συμφωνεί από την πλευρά του να τακτοποιηθούν τα χαρτιά του Γκασαμά «λόγω της θαρραλέας πράξης του», αλλά με αντιστάθμισμα την απέλαση «του συνόλου των παράτυπων» της Γαλλίας.