Σε ηλικία 93 χρόνων πέθανε χθες στο γραφείο του στο Παρίσι, από καρδιακή ανεπάρκεια, ο Σερζ Ντασό, ιδιοκτήτης του Ομίλου Ντασό, ένας εμβληματικός μεγιστάνας της γαλλικής βιομηχανίας και του Τύπου. Οπως επεσήμανε η εφημερίδα «Le Figaro», της οποίας ήταν ιδιοκτήτης, ουδέποτε είχε σκεφτεί να πάρει σύνταξη και πήγαινε στο γραφείο του καθημερινά. Γιος του ιδρυτή της πολεμικής βιομηχανίας Dassault που κατασκευάζει πολεμικά αεροσκάφη, έγινε το 1987 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Industries, η οποία μετεξελίχθηκε σε Groupe Dassault. Το 2014 επέλεξε τον Σαρλ Εντελστέν για να τον διαδεχθεί ως επικεφαλής του ομίλου.
ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον Σερζ Ντασό λέγοντας ότι η χώρα «χάνει έναν άνδρα που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη ενός κοσμήματος της γαλλικής βιομηχανίας». Ηταν ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας και ο 57ος στον κόσμο, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού «Forbes».
Πτυχιούχος της Πολυτεχνικής Σχολής, μηχανικός της αεροναυπηγικής, ήταν γιος του Μαρσέλ-Μπλοχ Ντασό, πρώην κρατούμενου στο Μπούχενβαλντ, μηχανικού και ιδρυτή του ομίλου, μέντορα του Ζακ Σιράκ στα πρώτα του βήματα στην πολιτική ζωή και γκολικού βουλευτή, που πέθανε το 1986. Ο Σερζ έκανε την είσοδό του στον Ομιλο Ντασό στα 26 του χρόνια και σταδιακά ασχολήθηκε και με την πολιτική.  Είχε διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος στην Ιλ-ντε-Φρανς από το 1986 έως το 1995 και δήμαρχος της Κορμπέιγ-Εσόν, στα προάστια του Παρισιού, από το 1995 έως το 2009.
ΤΑ ΜΜΕ. Ο Σερζ Ντασό ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ΜΜΕ, αγοράζοντας τον όμιλο Valmonde και στη συνέχεια το Socpresse του ομίλου Hersand, για να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος τους στη συνέχεια, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην εφημερίδα «Le Figaro».
Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, ο Σερζ Ντασό επρόκειτο να δικαστεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δεύτερο βαθμό για φορολογική απάτη έπειτα από την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό τον Φεβρουάριο του 2017. Είχε τέσσερα παιδιά, ανάμεσά τους τον Ολιβιέ Ντασό, βουλευτή των Ρεπουμπλικανών.