Το ερασιτεχνικό βιντεάκι γυρίστηκε το Σάββατο, γύρω στις 8.00 το βράδυ, και έχει ήδη γίνει viral στο Ιντερνετ. Δείχνει ένα τετράχρονο αγοράκι κρεμασμένο στο κενό, από το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου μιας πολυκατοικίας στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού. Εχει ήδη αφήσει το ένα του χέρι, ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί από κάτω είναι πανικοβλημένος. Ενα ζευγάρι στο διπλανό μπαλκόνι προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί να το φτάσει. Και ξαφνικά, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ένας 22χρονος Αφρικανός, ένας παράτυπος μετανάστης από το Μάλι όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, σκαρφαλώνει με γυμνά χέρια, σαν άλλος Σπάιντερμαν, την πρόσοψη του κτιρίου, αναρριχάται από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, φτάνει στον τέταρτο, αρπάζει τον μικρό και τον μεταφέρει στην ασφάλεια.

Ακόμα και ακροδεξιοί, όπως ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου Νικολά Μπε, λύγισαν μπροστά στη γενναιότητα του Μαμουντού Γκασαμά, επισημαίνοντας πως «συμφωνούν» να του δοθεί άδεια παραμονής. Ο Εμανουέλ Μακρόν, πάλι, που τον δέχθηκε χθες στο Ελιζέ, έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή του να του χορηγηθεί η γαλλική υπηκοότητα –και τον κάλεσε να ενταχθεί στο σώμα των πυροσβεστών. «Γιατί η Γαλλία είναι μία θέληση και ο κ. Γκασαμά έδειξε πως την έχει!», επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Facebook.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ. Ο 22χρονος έφτασε στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, έπειτα από μία οδύσσεια που ξεκίνησε από το Μάλι, συνεχίστηκε στην Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα, τη Λιβύη και κατόπιν στη Μεσόγειο, τον γνωστό πια διάπλου μέχρι τις ιταλικές ακτές. Ενας από τους χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να γίνουν αόρατοι ώστε να αποφύγουν την απέλαση –οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έξι στους 10 Γάλλους τάσσονται υπέρ μιας αυστηροποίησης της μεταναστευτικής νομοθεσίας, κρίνοντας πως υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μετανάστες στη χώρα τους και ο ίδιος ο Μακρόν έχει δεχθεί έντονη κριτική από την Αριστερά για το νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί σε πρώτη ανάγνωση.

Βράδυ Σαββάτου, ο νεαρός Γκασαμά βρέθηκε στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού για να φάει και να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου. «Είδα πολύ κόσμο συγκεντρωμένο, τους άκουσα να κλαίνε και να φωνάζουν, τα αυτοκίνητα κόρναραν. Βγήκα έξω, είδα το παιδί που ετοιμαζόταν να πέσει από το μπαλκόνι». Ο Γκασαμά δεν δίστασε. Διέσχισε τον δρόμο και άρχισε να σκαρφαλώνει. «Και δόξα τω Θεώ, το έσωσα» είπε στη «Figaro». Για εκείνον, ήταν μια φυσική αντίδραση: «Αγαπώ πολύ τα παιδιά, δεν θα μου άρεσε να του είχε συμβεί κάτι μπροστά μου. Ο μικρός είναι που μου έδωσε το κουράγιο». Φόβο δεν ένιωσε όσο σκαρφάλωνε, μόνο μετά, αφού πια ήταν και οι δύο ασφαλείς άρχισαν να τρέμουν τα πόδια του και χρειάστηκε να καθίσει.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ. Οι μαρτυρίες δείχνουν πως οι πυροσβέστες κλήθηκαν με καθυστέρηση, τη στιγμή που ο Γκασαμά και το αγοράκι βρέθηκαν στο μπαλκόνι. «Από τύχη υπήρχε κάποιος που είχε καλή φυσική κατάσταση και το θάρρος να κάνει αυτό που έκανε» σημείωσαν υπενθυμίζοντας πως σε τέτοιου είδους καταστάσεις πρέπει να ειδοποιείται η Πυροσβεστική το συντομότερο δυνατό. Το αγοράκι φαίνεται πως είχε αφεθεί μόνο του στο διαμέρισμα, ο 37χρονος πατέρας του συνελήφθη κατηγορούμενος για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο –η μητέρα του βρισκόταν το Σάββατο εκτός Παρισιού. «Ενα μεγάλο μπράβο στον Μαμουντού Γκασαμά για τη γενναία του πράξη» τουίταρε η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 22χρονο προκειμένου να τον ευχαριστήσει και να τον διαβεβαιώσει πως θα έχει όλη τη στήριξη του δήμου. «Να τα βλέπουν αυτοί που βρίζουν τους μετανάστες όλη μέρα» σχολίασε ο κομμουνιστής αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για θέματα στέγασης, Ιάν Μπροσά. «Ευχαριστούμε Μαμουντού Γκασαμά».