Ποδόσφαιρο, πολιτική και θρησκεία περιπλέχτηκαν για να ματαιωθεί εν τέλει το προγραμματισμένο για τις 2 Ιουνίου φιλικό της Εθνικής με το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη.

Το ματς είχε φιξαριστεί τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο τον Μάρτιο έμελλε να συλληφθούν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί από τους Τούρκους στον Εβρο. Τότε, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος –όπως προκύπτει από την Ομοσπονδία –ενημέρωσε τους Ιρανούς ότι δεν προτίθεται η Ελλάδα να αγωνιστεί στη γείτονα χώρα. Κι ας έχανε ένα σεβαστό ποσό. Για να μην ακυρωθεί το παιχνίδι η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε τη διεξαγωγή του στην Αθήνα με την προϋπόθεση να αναλάβουν οι Ιρανοί τα δικά τους έξοδα (μετακίνηση, διαμονή).

Κάπου εκεί η ιστορία άρχισε να εξελίσσεται σε διαπραγμάτευση. Οι Ιρανοί ζήτησαν αρχικά να τους παραχωρηθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά η ΕΠΟ δεν συναίνεσε. Το Ιράν επανήλθε με νέα αντιπρόταση: να μην προβληθούν διαφημίσεις για στοίχημα και αλκοολούχα ποτά, επειδή δεν συνάδουν με το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας τους. Η ελληνική πλευρά όμως απάντησε εκ νέου αρνητικά, καθώς θα «άδειαζε» δύο μεγάλους χορηγούς της που προέρχονται από τους συγκεκριμένους χώρους.

Κατόπιν αυτών, το ματς ακυρώθηκε και το Ιράν αφήνει αιχμές για την ΕΠΟ αναφέροντας σε επιστολή του ότι έμαθε για τη ματαίωση από τα ΜΜΕ, παρότι ο Ζήσης Βρύζας (τεχνικός διευθυντής εθνικών ομάδων) καθησύχαζε για τη διεξαγωγή του…

Γεμάτες οι Σπέτσες

Τις παραλίες έπιασαν συνεργάτες μου και ένας εξ αυτών έκανε τις βουτιές του σε νησί του Σαρωνικού, στις Σπέτσες. Εκεί είδε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο με την οικογένειά του, προφανώς για μια μίνι απόδραση τριημέρου.

Περισσότερα δεν άκουσε να είμαι ειλικρινής, ούτε κατάφερε να μάθει κάτι για τα σχέδια του παράγοντα ενόψει των εκλογών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Πάντως, μια και η αναφορά στα μικρά τμήματα του Τριφυλλιού, εύκολα θα στοιχημάτιζα ότι ένας διαγώνιος που θα άρεσε στον προπονητή Ανδρεόπουλο είναι ο Μπόμπι Γιορντάνοφ. Στα 35 έφτασε ο Βούλγαρος και προ οκταετίας είχε φορέσει ξανά τα πράσινα.

Εκπλήξεις που παρέμειναν στο συρτάρι…

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα, λέει η παροιμία, την εφαρμογή της οποίας πάντως απέφυγε στο τσακ ο μπασκετικός Ολυμπιακός, κόντρα σε παιδιά από την Πάτρα…

Η πρώτη πράξη του έργου ανέβηκε στον τελικό Κυπέλλου της 13ης Απριλίου του 1997 στο ΟΑΚΑ, όπου οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν τον Απόλλωνα με 80-78, χάρη στο buzzer beater του Δημήτρη Παπανικολάου, στον οποίο οι Πατρινοί δεν έκαναν φάουλ και βάραγαν τα κεφάλια τους στον τοίχο!

Οκτώ χρόνια αργότερα, στις 22 Ιανουαρίου του 2005, στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Απόλλωνα με 75-74, χάρη σε ένα οριακά εμπρόθεσμο ή οριακά εκπρόθεσμο καλάθι του Ιβιτσα Γιούρκοβιτς, για την εγκυρότητα του οποίου οι Αχαιοί φωνάζουν ακόμη!

Το τρίτο επεισόδιο των μπελαλίδικων θρίλερ παίχθηκε το Σάββατο στο Νέο Φάληρο, όπου οι οικοδεσπότες σώθηκαν από του χάρου τα δόντια (89-88), με το τρίποντο ενός άλλου Παπανικολάου (Κώστας), ενώ στη συνέχεια ο Προμηθέας έχασε δυο ευκαιρίες, με τον Κέισι Πρέιδερ και τον Μοχάμεντ Φαγέ, να προκαλέσει πάταγο!

Το πρωτάθλημα

Συνέντευξη στη «Record» παραχώρησε ο Πέδρο Μαρτίνς και εκεί ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, τόνισε πως ο στόχος σε αυτή τη νέα πρόκληση της καριέρας του είναι ένας και μοναδικός. Να επαναφέρει τους Ερυθρόλευκους στην κορυφή.

«Ο στόχος είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Πρέπει να ανακάμψουμε γρήγορα και να πάρουμε αυτό που χάσαμε. Μου αρέσει η δομή που υπάρχει στον Ολυμπιακό, ο οποίος σού παρέχει απεριόριστες δυνατότητες. Το γήπεδο, η ακαδημία, τα πάντα είναι επαγγελματικά και αυτό σού δίνει τη δυνατότητα να δουλέψεις όπως θέλεις» τόνισε. Παράλληλα, ανέφερε πως οι μεταγραφές θα γίνουν με στόχο να ανέβει επίπεδο η ομάδα και να βοηθήσουν τον σύλλογο, ενώ αναφέρθηκε και στον Κριστιάν Καρεμπέ και την «ισχυρή φιλία» που τους δένει.

Βιάστηκε να δώσει

το κινητό…

Οι προπονητές όταν τελειώνουν νικηφόροι αγώνες των ομάδων τους που οδηγούν σε τίτλο ξεφορτώνονται γρήγορα αντικείμενα που μπορεί να τα αχρηστεύσει το νερό (κινητά, ρολόγια κ.λπ.), καθώς ακολουθεί η παραδοσιακή βουτιά με τα ρούχα στην πισίνα. Εκεί τους ρίχνουν οι παίκτες. Ανθρωπός μου που παρακολούθησε τον τελευταίο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη άκουσε τον Θοδωρή Βλάχο να παραδέχεται ότι αυτή τη φορά είχε δώσει πριν από το παιχνίδι το κινητό στη γυναίκα του και, όπως έλεγε, «είδατε τι κάνει καμιά φορά η υπερβολική σιγουριά. Κάπως έτσι μπήκαν και οι παίκτες μου στο παιχνίδι, η Βουλιαγμένη μάς αιφνιδίασε παίζοντας δυνατά και προηγήθηκε με 4-1».

500.000 ευρώ

Εκλογές είχε στο Ηράκλειο η τοπική ΕΠΣ και ως συνήθως επικράτησε ο Νίκος Τζώρτζογλου. Δεν είναι όμως αυτό το ενδιαφέρον. «Σουξέ» είχαν όσα προηγήθηκαν, με τον πολιτευτή των ΑΝ.ΕΛ. Μανώλη Ζερβάκη. Εμφανίστηκε από το πουθενά, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Λημναίου (του ανταγωνιστή, δηλαδή, του Τζώρτζογλου) και έβαλε… κερασάκι στην τούρτα την εξής πρόταση: είχε, λέει, μια εξασφαλισμένη χορηγία 500.000 ευρώ για την ΕΠΣ, άρα και τις ομάδες της. Αυτό το μισό εκατ. ευρώ θα ήταν στη διάθεσή της, αν ο Λημναίος έπαιρνε την προεδρία, με «11 στα 11» σε ό,τι αφορά τα μέλη του ΔΣ. Πού τις βρήκε τις 500.000 ευρώ, ποιος τα έδινε, γιατί τα έδινε; Δεν μάθαμε ποτέ, όπως φυσικά δεν ρώτησε να μάθει και η ΕΠΟ της εξυγίανσης!

ΛεΜπρον ο μοναδικός

O νόμος των παλιών μαφιόζων συνίστατο στο «first kiss, then kill», αλλά ο ΛεΜπρον Τζέιμς αντέστρεψε αυτή τη λογική αλληλουχία και παρουσίασε τη δίκην πρωθύστερου σχήματος προσωπική εκδοχή του…

First kill, then kiss!

Πρώτα δηλαδή σκότωσε τους Σέλτικς στον προχθεσινό έβδομο τελικό της Ανατολής και ύστερα τους έβαλε στη σειρά, τους αγκάλιασε και τους φίλησε έναν προς έναν!

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοφανούς στα χρονικά επίθεσης αγάπης ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του κόσμου είχε κιόλας να πει μια παρηγορητική κουβέντα σε έναν έκαστο εκ των αντιπάλων του, ειδικότερα δε η αγκαλιά του με τον Τζέισον Τέιτουμ (φωτογραφία) υπήρξε το απόλυτο ενσταντανέ της βραδιάς…

Τόσο κολακευμένος, αλλά και άβολα ένιωσε ο ρούκι των Σέλτικς, ώστε στη συνέχεια απολογήθηκε κιόλας για το κάρφωμα που είχε κάνει νωρίτερα στα μούτρα του ΛεΜπρον!