Ζημιά ύψους 8.000 ευρώ προκάλεσε μεθυσμένος άνδρας σε έναν από τους διασημότερους πίνακες που απεικονίζουν τον Ιβάν τον Τρομερό.

Το περιστατικό συνέβη στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας γύρω στις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής και ενώ το μουσείο ετοιμαζόταν να κλείσει, καθώς κάθε Παρασκευή λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο. Ο άνδρας που είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα βότκας μπήκε στην αίθουσα που εκτίθεται ο πίνακας του Ιλία Ρέπκιν “Ο Ιβάν ο Τρομερός και ο γιος του Ιβάν” (1885) και με μεταλλικό αντικείμενο επέφερε απανωτά χτυπήματα στον καμβά, ο οποίος σκίστηκε σε τρία σημεία, στο κέντρο του έργου, εκεί που ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει τη μορφή του γιου του τσάρου, ο οποίος βρίσκεται νεκρός στην αγκαλιά του δολοφόνου πατέρα του. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση “ευτυχώς το πιο σημαντικό κομμάτι του έργου – τα πρόσωπα και τα χέρια των δύο ανδρών δεν υπέστησαν ζημιά”.

Ο δράστης είναι ο 37χρονος Ίγκορ Ποντπόριν από το Βόρονετς. Σε δήλωση του που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική αστυνομία ο άνδρας παραδέχτηκε την πράξη του λέγονας ότι επισκέφθηκε την Πινακοθήκη με σκοπό να δει το συγκεκριμένο έργο. Έφτασε στο μουσείο στις 20.00 και εν συνεχεία κατευθύνθηκε στο εστιατόριο όπου και κατανάλωσε 100 ml βότκας. Απέδωσε την πράξη του σε παρενέργειες του αλκόολ καθώς δεν έχει συνηθίσει να το καταναλώνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος πίνακας πέφτει θύμα βανδαλισμού. Το 1913 ένας ψυχικά ασθενής είχε επιτεθεί στο έργο, αλλά ο ζωγράφος ήταν ακόμη εν ζωή και προχώρησε μόνος του στην αποκατάσταση του έργου. Τώρα έχουν κληθεί οι κορυφαίοι συντηρητές της Ρωσίας για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση του πίνακα που έχει απομακρυνθεί από τον εκθεσιακό χώρο.