Το Ιράν, οι Ευρωπαίοι, η Κίνα και η Ρωσία συναντώνται σήμερα Παρασκευή στη Βιέννη για να προσπαθήσουν να σώσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά η συνάντηση της κοινής επιτροπής αρμόδιας για να εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί χωρίς την Ουάσινγκτον.

Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία) επιδίδονται σε διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να καταφέρουν να τη διατηρήσουν σε ισχύ, καθώς διασφαλίζει την αυστηρά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τόνισε για μια ακόμη φορά ότι το Ιράν τηρεί τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο η υπηρεσία του ΟΗΕ «ενθαρρύνει» την Τεχεράνη να «προχωρήσει πέρα από τους όρους» που θέτει αυτή, προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναμένει συγκεκριμένα μέτρα από την πλευρά των Ευρωπαίων για να αποφασίσει αν μπορεί να διασωθεί η συμφωνία, απειλώντας παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου «σε βιομηχανικό επίπεδο».

Η Τεχεράνη είναι αυτή που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση, ενώ ΕΕ, Κίνα και Ρωσία επιθυμούν το Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία εκτιμώντας ότι αυτό δεν αποκλείει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη ισλαμική δημοκρατία για ένα πιο διευρυμένο κείμενο.

Το Ιράν ζητά οικονομικό πακέτο για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από την απόσυρση των ΗΠΑ

Το Ιράν αναμένει από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να του προσφέρουν ένα πακέτο οικονομικών μέτρων ως το τέλος Μαΐου προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

«Αναμένουμε να μας δοθεί ένα πακέτο ως το τέλος Μαΐου», εξήγησε ο Ιρανός αξιωματούχος λίγο πριν ξεκινήσει μια σύνοδος στη Βιένη μια σύνοδος που έχει στόχο τη διάσωση της συμφωνίας αυτής με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες αν θα παραμείνει στη συμφωνία.

Ο Ιρανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι αν η χώρα του δεν ικανοποιηθεί από τον τρόπο που θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα ζητήσει να διεξαχθεί νέα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών και μετά θα αποφασίσει. «Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά (…) κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να καταλήξουμε κάπου», τόνισε.

Εξήγησε μάλιστα ότι τα μέτρα που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει σε μεγάλο μέρος να διασφαλίζουν ότι οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και ότι θα συνεχίσουν να γίνονται πληρωμές από το εξωτερικό προς το Ιράν.