Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε την Πέμπτη ότι το να κατηγορείται ο ίδιος για την οικονομική κατάρρευση της χώρας συνιστά «ηλίθια απλούστευση», αλλά δεσμεύτηκε να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και ν’ ανοίξει τον διάλογο με επικεφαλής επιχειρήσεων.

Ο Μαδούρο, ο οποίος επανεξελέγη την Κυριακή για δεύτερη, συνεχόμενη εξαετή θητεία, ορκίστηκε ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές που αμφισβητούνται έντονα – σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αναγνωρίζονται – από τη διεθνή κοινότητα. Η νέα θητεία του θα ξεκινήσει επισήμως στις 10 Ιανουαρίου 2019.

Ο Μαδούρο αντέκρουσε την κριτική για τη νομιμότητα της επανεκλογής του, χαρακτηρίζοντάς την αμερικανικό σχέδιο υπονόμευσής του και ανέφερε ότι οι αντίπαλοί του κάνουν λάθος να τον κατηγορούν για την κρίση της Βενεζουέλας.

«Ο Σούπερμαν ή ο Σούπερ-Νίκο;»

«Συνιστά ηλίθια απλούστευση να πιστεύουμε ότι αυτό το πρόβλημα οφείλεται στον Νικολάς Μαδούρο. Είναι πρόβλημα ολόκληρης της χώρας», ανέφερε σε ομιλία του, φορώντας κορδέλα στα χρώματα της σημαίας της Βενεζουέλας.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι μόνος του δεν θα μπορέσει να μεταμορφώσει την οικονομία.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό… Ποιος θα μας σώσει; Ο Σούπερμαν; Ή ο Σούπερ-Νίκο;» αναρωτήθηκε, χρησιμοποιώντας το μικρό του όνομα.

«Κανείς από τους δύο δεν υπάρχει, αλλά έχουμε Σούπερ-Λαό», είπε.