Ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα ενέκριναν σήμερα κατά πλειοψηφία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων. Το πακέτο των μέτρων αυτών αποσκοπεί στην επικαιροποίηση των κανόνων που εγκρίθηκαν από την ΕΕ κατά τη διάρκεια και μετά την οικονομική κρίση στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης.

«Είμαι ευτυχής που μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο πολύ σύνθετων και τεχνικών συζητήσεων, το Συμβούλιο κατέληξε σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό πακέτο για τη μείωση των κινδύνων», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «τη βάση για περαιτέρω πρόοδο στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

Οι διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών ήταν αυτές που εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας για μήνες, ωστόσο, με φόντο την κατάσταση στην Ιταλία, οι δύο χώρες έδειξαν αποφασιστικότητα να καταλήξουν σήμερα σε ένα συμβιβασμό.

Αυτή η συμφωνία «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για να καταστεί ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας ο πιο ισχυρός και σταθερός στον κόσμο και έτσι να προσφέρει ακόμη περισσότερη ασφάλεια στους αποταμιευτές», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του χαρακτήρισε την πρόταση συμβιβασμού «ισορροπημένη».

Από τη σημερινή συμφωνία απείχαν από την ψηφοφορία η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ως επόμενο βήμα το Συμβούλιο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμα προσδιορίσει τη θέση του.