«Επαναληπτικό αγώνα» ή «δεύτερη πράξη του έργου»: με αυτόν τον τρόπο προανήγγειλαν τα γαλλικά Μέσα τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η «πρώτη πράξη», το «πρώτο ματς», παίχτηκε τον Μάιο του 2017, μόλις λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Μακρόν στη γαλλική προεδρία, στις Βερσαλλίες. Υποδεχόμενος τότε τον ρώσο ομόλογό του, ο νεοεκλεγείς γάλλος πρόεδρος είχε παίξει το χαρτί της λαμπρότητας, της μεγαλοπρέπειας, ακόμη και του ιστορικού βάθους: τα ανάκτορα των Βερσαλλιών, η Πινακοθήκη των Μαχών, ο φόρος τιμής στον Μεγάλο Πέτρο, αυτόν τον τόσο ανοιχτό στην Ευρώπη τσάρο: όλα ήταν υπολογισμένα έτσι ώστε να κολακευτεί και να εντυπωσιαστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν –και να πάρει το πάνω χέρι ο Μακρόν στον μεταξύ τους συσχετισμό δυνάμεων. Ο γάλλος πρόεδρος δεν είχε άλλωστε μασήσει τα λόγια του στις Βερσαλλίες, ούτε όσον αφορά τις ρωσικές παρεμβάσεις σε ξένες εκλογές ούτε όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία ούτε όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Εναν χρόνο και μία ενδιάμεση συνάντηση (στη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο, τον Ιούλιο του 2017) αργότερα, πολλοί εκτιμούν πως είναι ο Πούτιν αυτός που θα υποδεχθεί από θέση ισχύος τον Μακρόν (και τη σύζυγό του) στο παλάτι Κονσταντινόφσκι, τα θερινά ανάκτορα του Μεγάλου Πέτρου, στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης, παραμονή του Οικονομικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε αυτή την παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα. Οι ρωσικές γραμμές δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου τον τελευταίο χρόνο, ούτε όσον αφορά τη Συρία ούτε όσον αφορά την Ουκρανία. Αντιθέτως, έχει προστεθεί στα σημεία τριβής η υπόθεση Σκριπάλ, που έκανε το φάσμα του Ψυχρού Πολέμου να ξανακάνει την εμφάνισή του. Παραδόξως, ωστόσο, ο ηγέτης τον οποίο προσπάθησε όσο κανέναν άλλο να κάνει «φίλο» ο Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να προσφέρει στον γάλλο και τον ρώσο ηγέτη μια σπάνια ευκαιρία να συμφωνήσουν: μετά την ηχηρή αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, Γαλλία και Ρωσία βρέθηκαν να μοιράζονται την ίδια θέση. Ή περίπου: η Μόσχα υπερασπίζεται τη συμφωνία όπως ακριβώς υπογράφηκε το 2015, ενώ το Παρίσι τάσσεται υπέρ μιας διευρυμένης συμφωνίας.

Πιστός στην πεποίθησή του πως είναι καλό να μιλάει με όλους, ο Μακρόν συνομιλεί τακτικά με τον Πούτιν στο τηλέφωνο. Αλλά η αποστολή του στην Αγία Πετρούπολη θα είναι δύσκολη: καλείται να δώσει μια ψευδαίσθηση δύναμης σε κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά τόσο τις ενδοευρωπαϊκές αδυναμίες όσο και την αδυναμία των διατλαντικών σχέσεων –και ακόμα καλύτερα το πώς να τις εκμεταλλεύεται.