Ούτε ανάθεμα, ούτε καταγγελτικός λόγος. «Προτιμώ να προτείνω λύσεις» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Θάνος, μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από τη διαιτησία. Τονίζει μάλιστα πως «αν ήμουν Θεός ή πρωθυπουργός για μία μέρα θα έβαζα τους τέσσερις μεγάλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι. Θα τους ζητούσα να φτιάξουν το ποδόσφαιρο και να μείνουν μακριά από τους διαιτητές. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν χρειάζεται η αρωγή και των άλλων ομάδων».

Θεωρεί επίσης ότι «είναι πανάκεια η επαγγελματική διαιτησία», αλλά αναγνωρίζει ότι «γίνεται έργο και από τον Περέιρα και από τους αξιοπρεπέστατους Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Παρεμπιπτόντως, έχει δίκιο ο Περέιρα σε αυτό που ανέφερε στο mail του, ότι γίνεται μπούλινγκ στους διαιτητές».

Από κει και πέρα ο Θάνος διαχωρίζει τη θέση του από τους θιγμένους για την επιλογή της ΚΕΔ να ορίσει ξένο διαιτητή (τον Ισπανό Μπορμπαλάν) στον τελικό Κυπέλλου. «Γιατί θιγμένος; Είμαι ένα γατάκι μπροστά στον Μπορμπαλάν» υπογραμμίζει με αυτογνωσία, αλλά και αρκετή δόση αυτοσαρκασμού. Διερωτάται ωστόσο επ’ ευκαιρία «πώς θα διώξουμε αυτή την ανυποληψία πάνω από τον έλληνα διαιτητή. Γιατί και ο Μπορμπολάν έκανε ανθρώπινα λάθη και πέρασαν στο ντούκου. Αξίζει και ο Ελληνας, αλλά πρέπει να του δείξουν εμπιστοσύνη».

Για όσους υποστηρίζουν ότι ήθελε να ρίξει τίτλους τέλους στην καριέρα του πριν τον κόψει η ΚΕΔ, ο Δημήτρης Θάνος ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι «δεν μπορεί να αποδείξει κανείς τίποτα. Κι αν ήμουν στους νέους πίνακες τι θα έλεγαν;». Εξήγησε μάλιστα τι προηγήθηκε της απόφασης απόσυρσης. «Κλείστηκα στο σπίτι και το επόμενο πρωί κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέπτη. Είδα ότι δεν γυαλίζει το μάτι μου και σκέφτηκα νομοτελειακά αυτό που λένε όλοι: τόπο στα νιάτα».

Ρίχνοντας την αυλαία της διαιτητικής του καριέρας, ο 39χρονος Θάνος καταλήγει: «Σαν απόσταγμα θα ήθελα να πω ότι ευχαριστώ το ποδόσφαιρο που με έκανε γνωστό και ξέφυγα από τα στενά όρια της επαρχίας. Ευχαριστώ που με ανέδειξε και με ανέχθηκε. Του χρωστάω, δεν μου χρωστάει. Φεύγω πλήρης εμπειριών. Είμαι περήφανος που βρέθηκα δίπλα σε μεγάλους παίκτες όπως οι Ιμπαγάσα, Σισέ, Γκαρσία, Μπλάνκο. Εκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Είναι καψούρα για μένα η διαιτησία. Την ερωτεύτηκα λόγω αδρεναλίνης και επειδή είναι ωραίο να προσπαθείς να απονέμεις δικαιοσύνη παρά τα όποια λάθη σου».
«Το ντέρμπι που δεν θα ξεχάσω»

Συνολικά 84 αγώνες διηύθυνε ο Δημήτρης Θάνος στη Σούπερ Λίγκα, αλλά δεν θα ξεχάσει «…ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός (2-1 τον Οκτώβριο του 2013). Το γήπεδο ήταν κατάμεστο και είχα δύο σωστές υποδείξεις πέναλτι, μία για κάθε ομάδα».