Αρωμα εκλογών είχε η χθεσινή μονομαχία των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ειδικά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά δεν είπε ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Το κλίμα πόλωσης σε συνδυασμό με την ηθελημένη αυτή παράλειψη κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο με άγνωστο ακόμη το χρόνο που θα τελειώσει.
Αν και πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2018, αστάθμητοι παράγοντες θα κρίνουν την απόφαση του πρωθυπουργού.
Οπως π.χ. τι θα συμβεί με την ιταλική οικονομία και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα, αν οι Ευρωπαίοι δεν θα θελήσουν να έχουν ανοικτό το ελληνικό μέτωπο (λόγω Ιταλίας) και στηρίξουν την έξοδο από το μνημόνιο, τι θα γίνει με τα εθνικά θέματα και βεβαίως πώς θα αντιμετωπιστεί η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια τόσο για τη μη βελτίωση της καθημερινότητας όσο και για το σκηνικό βίας που θυμίζει άλλες εποχές.

Πόλωση

Οπως αναφέρουν σήμερα τα «ΝΕΑ» , η χθεσινή σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών με τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, σε συνδυασμό με την οξύτητα της μετωπικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την τελευταία περίοδο, ενισχύουν την εικόνα ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι σε άκρως πολωτικό κλίμα.
Η ατμόσφαιρα στο Κοινοβούλιο είχε προεκλογικό άρωμα και αυτό επέδρασε και στις ομιλίες των αρχηγών που έδειξαν ότι πλέον κινούνται με το βλέμμα στις εκλογές.
Μέσα από τη σύγκρουση αναδείχθηκαν τα διλήμματα των εκλογών, όπως επιβεβαιώθηκε και το σκηνικό ακραίας πόλωσης καθ" οδόν προς τις κάλπες. Οσο και αν επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του είναι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και μέτρα αλλαγής του κλίματος, όπως π.χ. η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων κ.ά., εντούτοις κυρίαρχο σημείο στις κατ" ιδίαν συζητήσεις πολλών βουλευτών ήταν ο χρόνος των εκλογών.

Παραλείψεις

Στην εξέλιξη της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης ήταν σαφές για τα περισσότερα κεντρικά στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και για κυβερνητικούς βουλευτές, ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά. Δεν πέρασε απαρατήρητο, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να δεσμευτεί αυτή τη φορά για εκλογές το 2019, ενώ και οι αναφορές του για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο και τα ανοικτά εθνικά θέματα τροφοδότησαν τελικώς την εκλογική συζήτηση.Η πρωθυπουργική παραδοχή ότι η χώρα θα περάσει από τις αρχές του φθινοπώρου σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται αυτή η αναφορά και από την κατηγορηματική απόρριψη των σεναρίων για την προληπτική γραμμή στήριξης, ενίσχυσε την εκτίμηση ότι ο εκλογικός σχεδιασμός του Μαξίμου δεν έχει μακρινό ορίζοντα.
Αίσθηση προκλήθηκε, μάλιστα, όταν ο Τσίπρας, απευθυνόμενος σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε ότι «αυτό που για εσάς ήταν το ταβάνι για εμάς είναι το πάτωμα». Ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκαν εάν αυτό ήταν προαναγγελία για αποδοχή προληπτικής γραμμής στήριξης. Τα πράγματα επιχείρησε να βάλει λίγο αργότερα στη θέση τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για «ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι πιστοληπτική γραμμή».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ»