Μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα ως χώρα που «προστατεύει και δίνει καταφύγιο στους πραξικοπηματίες» εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας «έντονα» την θετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την χορήγηση ασύλου στον ένα από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένα τηνέκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών τους οποίους κατηγορεί για ενεργό ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την συγκεκριμένη υπόθεση να προκαλεί κατά περιόδους δηλώσεις εναντίον της Αθήνας τόσο από τον τούρκο πρόεδρο, όσο και από άλλους τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά για την απόφαση του ΣτΕ: «Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας περιφρονώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου χορήγησε άσυλο στον πραξικοπηματίαSüleyman Özkaynakçı.

Με αυτή την κίνηση επιβεβαιώνεται στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία προστατεύει και δίνει καταφύγιο στους πραξικοπηματίες. Καταδικάζουμε έντονα αυτή την απόφαση, η οποία προσβάλλει βαθιά τη συνείδηση του τουρκικού έθνους.

Ελπίζουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη στο μέλλον θα αποφύγει να επαναλάβει τα ίδια λάθη, λαμβάνοντας τέτοιες μεροληπτικές αποφάσεις».

Επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας επιλέγουν να ακολουθήσουν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ και τα τουρκικά ΜΜΕ, με το κρατικό πρακτορείο Anadolu να αναφέρει στο ρεπορτάζ σε: «Απόφαση χορήγησης ασύλου στους πραξαικοπηματίες από την Ελλάδα» και να επαναλαμβάνει τον όρο «πραξικοπηματίες» την Πέμπτη με τη δημοσίευση της απόφαση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «απόφαση – σκάνδαλο», σημειώνοντας την «σκληρή απάντηση» τουρκικού ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

Από την πλευρά της, η Sabah σημειώνει πως πρόκειται για «απόφαση – αστραπή για τους πραξικοπηματίες που αυτομόλησαν στην Ελλάδα» αναφέροντας ουσιαστικά πως η ετυμηγορία του ΣτΕ αποτελεί πρόκριμα και για τους άλλους επτά.