Στη ΝΔ δεν έχουν ξεχάσει τον Πάνο Καμμένο, παρότι ο γαλάζιος αρχηγός είπε χθες στη βουλή ότι έχουν καιρό να τον δουν στην αίθουσα της ολομέλειας. Έτσι, την ίδια μέρα, χθες δηλαδή, δυο βουλευτές της, ο Βασίλης Κικίλιας – ως αρμόδιος τομεάρχης άμυνας – και ο Κώστας Τασούλας – ως πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας – κατέθεσαν από κοινού ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Τι ζητούν να μάθουν; «Ποιές είναι οι επιδιώξεις της χώρας μας εν όψει της Συνόδου Υπουργών Αμύνης του NATO στις 7 και 8 Ιουνίου 2018;».

Στην πραγματικότητα οι δυο νεοδημοκράτες ανησυχούν για περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, στα πλαίσια της Συμμαχίας, στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας του αιτήματος που έχει καταθέσει η γειτονική χώρα να αναλάβει τη διοίκηση ενός από Land Component Command Headquarters του ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο υπουργών αμύνης του NATO που είχε γίνει το Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες είχε αποφασιστεί να ιδρυθούν νέες οντότητες στη Δομή Δυνάμεων της Συμμαχίας. Στη Σύνοδο που έρχεται θα αποφασιστεί το που.

Η μοναδική ελληνική οντότητα Διοίκησης στη Δομή Δυνάμεων του NATO, ήταν το CAOC Λαρίσης, που είχε καταργηθεί το 2011. Παράλληλα, βέβαια, είχε καταργηθεί το Υποστρατηγείο Αεροπορικών Δυνάμεων στη Σμύρνη, αλλά είχε δημιουργηθεί στη θέση του το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων (LandCommand) – το μόνο σε όλη Δομή του ΝΑΤΟ για τις χερσαίες δυνάμεις. Οπότε η Τουρκία φιλοξενεί ήδη μια δομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενώ η Ελλάδα καμία.

Γι’ αυτό και καλούν τον Πάνο Καμμένο να ενημερώσει τη βουλή αν σκοπεύει να ζητήσει «την επαναδραστηριοποίηση του CAOC Λαρίσης ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για την αναβάθμιση της Τουρκίας στη Δομή Διοίκησης και Δυνάμεων του ΝΑΤΟ». Καθώς και αν θα διεκδικήσει τη φιλοξενία ενός εκ των δύο Land Component Command Headquarters.