Υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό τον Ιούλιο του 2012, σε ηλικία 18 ετών. Εφυγε για πρώτη φορά με τη μορφή δανεισμού τον Φεβρουάριο του 2016 με προορισμό την ελβετική Λουγκάνο. Ηταν η μοναδική έως τώρα απόπειρά του στο εξωτερικό. Επέστρεψε λίγους μήνες αργότερα, αλλά ο Χρήστος Δώνης δεν έπεισε πως αξίζει ευκαιρίες στον Παναθηναϊκό.

Ο άθλος με τον Ηρακλή

Ακολούθησε για έξι μήνες ο ΠΑΣ Γιάννινα, πριν ο Χρήστος Δώνης κλείσει τη σεζόν 2016-2017 στον Ηρακλή.

Ηταν ένας από τους «ήρωες» της πορείας του Ηρακλή μέχρι τη μάγκικη παραμονή στο γήπεδο, πριν πέσει λόγω της μη αδειοδότησης. Και κάπου εκεί κατάλαβαν στον Παναθηναϊκό πως έχουν έναν ποδοσφαιριστή φτιαγμένο από μέταλλο.

Που μπορεί να μην είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, αλλά είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο για την ομάδα στην οποία αγωνίζεται. Και ο Χρήστος Δώνης τη σεζόν που πέρασε έκανε αυτό ακριβώς: τα πάντα. Εκανε υπομονή στο ξεκίνημα, περιμένοντας την ευκαιρία του Μαρίνου Ουζουνίδη. Οι πολλές αποχωρήσεις και οι τραυματισμοί τον έφεραν στην αρχική ενδεκάδα. Τον καθιέρωσαν. Τα προβλήματα του συλλόγου τον ατσάλωσαν. Οι ανάγκες τον μετέτρεψαν σε… σέντερ φορ. «Κόουτς, θα παίξω όπου με χρειαστεί η ομάδα» ήταν η απάντησή του στον Μαρίνο Ουζουνίδη όταν ο έλληνας προπονητής του είπε για πρώτη φορά τη σκέψη του να τον βάλει επιθετικό.

Η σεζόν που πέρασε ήταν διδακτική. Και για τον Παναθηναϊκό και για τον Δώνη. Στον Παναθηναϊκό κατάλαβαν πως ήταν άδικο να μην του έχουν δώσει τις ευκαιρίες που θα ήθελε και να τις πάρει επειδή η ομάδα αντιμετώπισε δυσκολίες. Ο ίδιος ο παίκτης αντιλήφθηκε πως δεν είναι πια το… παιδάκι που θα φύγει δανεικό για να πάρει ευκαιρίες. Πως πρέπει να παλέψει για μια θέση βασικού. Τίποτα λιγότερο.

Και το κατάφερε. Εγινε απαραίτητος στη λειτουργία της ομάδας. Εγινε απαραίτητος μέσα στα αποδυτήρια. Ηταν πάντα εκεί να πει μια κουβέντα μπροστά στις κάμερες, ακόμα και να μιλήσει για όσα τους ταλαιπωρούν. Αλλά ήταν εκεί για να αναλάβει και τις ευθύνες των παικτών, όπως έκανε στη Λιβαδειά.

Δεν έσκυψε το κεφάλι για να φύγει για τα αποδυτήρια, αλλά το σήκωσε και πήγε να μιλήσει στον κόσμο. Δεν κρύφτηκε πίσω από τα προβλήματα, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, να δέχεται τρία γκολ σε μισή ώρα από τον Λεβαδειακό. Ολα αυτά μέτρησαν στο φινάλε.

Αναγνώριση

Διόλου τυχαία, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο τον προσέγγισε πριν απ’ όλους για να του ανανεώσει το συμβόλαιο, αλλά του πρότεινε και αύξηση αποδοχών, αναγνωρίζοντας την αξία του και στο γήπεδο και στα αποδυτήρια. Θεωρείται, μάλιστα, δεδομένο πως του χρόνου θα είναι ένας εκ των αρχηγών της ομάδας. Με ή χωρίς τον πατέρα του στον πάγκο.

Οσο για τη θέση που θα αγωνίζεται; Αν ο Γιώργος Δώνης είναι ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού, τότε ο Χρήστος θα προορίζεται για «οκτάρι» σε ενδεχόμενο 4-3-3. Με τη δυνατότητα, βέβαια, να αγωνιστεί τόσο ως αμυντικός μέσος όσο και ως επιθετικός αν χρειαστεί. Ενα… πολυεργαλείο. Ενας ποδοσφαιριστής που από δανεικός έγινε απαραίτητος. Και μοιάζει να βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του.