Στο Πριγκιπάτο διεξάγεται το μοναδικό γκραν πρι στον κόσμο όπου πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο οι οδηγοί. Η αφρόκρεμα των καλύτερων –και πιο γρήγορων –πιλότων στον κόσμο συναντάει τη χλιδή, τα πάρτι, τα πιο ακριβά κότερα του κόσμου. Kαι φυσικά, και τα grid girls, που έχουν αποκλειστεί από τα υπόλοιπα γκραν πρι. Η πασαρέλα είναι παντού: από τα πανάκριβα αυτοκίνητα –εδώ οι Ferrari και οι Lamborghini νιώθουν σαν στο σπίτι τους –έως τα πιο καλογυαλισμένα κότερα στην πιο αστραφτερή μαρίνα. Οι νόμοι του Πριγκιπάτου και οι κανόνες που ισχύουν εδώ και χρόνια υπερτερούν αυτού που προσπαθεί να επιβάλει τον τελευταίο χρόνο η στρυφνή Liberty Media, η νέα διαχειρίστρια της Formula1. Ετσι, παρά την απαγόρευση των grid girls, ο πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου στο Μονακό έχει απαιτήσει τα πανέμορφα φωτομοντέλα να περιστοιχίσουν και φέτος τα 20 μονοθέσια στη γραμμή εκκίνησης στο Μονακό.

Ο αγώνας θα είναι και πάλι συγκλονιστικός. Οι οδηγοί θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις πολύ ιδιόρρυθμες συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους του Πριγκιπάτου. Κυρίαρχα στοιχεία οι μπαριέρες που απέχουν ελάχιστα εκατοστά από τα μονοθέσια –ακόμη και όταν πιάνουν τα 300χλμ./ώρα! –και η χαμηλή πρόσφυση των δημόσιων δρόμων. Είναι ο αγώνας των 78 γύρων, με τον νικητή να απολαμβάνει τιμές βασιλικές, λες και είναι ο νέος πρωταθλητής. Πάντως, είναι ο αγώνας με τον χαμηλότερο μέσο όρο ταχύτητας, την πιο αργή στροφή του κόσμου, ενώ οι προσπεράσεις είναι συνήθως απαγορευτικές.

Πεντάστερα… εισιτήρια

Και τις τρεις ημέρες, τα ακριβοθώρητα γραφεία ενοικιάσεων, τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα πιο «συλλεκτικά» γιοτ στον κόσμο γεμίζουν τα ταμεία τους με εκατομμύρια ευρώ, με τους εκλεκτούς επισκέπτες να έχουν καπαρώσει από πέρσι μια θέση στη μαρίνα. Η καλύτερη θέση είναι από τη θάλασσα. Και για αυτό τον λόγο οι τιμές διαμονής στα γιοτ είναι και οι πιο υψηλές: μια τριήμερη διαμονή σε μια παραμυθένια θαλαμηγό μπορεί να κοστίζει έως και 60.000 ευρώ! Πάντως, το Γκραν Πρι του Μονακό δεν έχει το πιο ακριβό εισιτήριο για τους πιο… γήινους φανατικούς του αθλήματος. Κοστίζει –ανάλογα με τη θέση στις κερκίδες –κατά μέσο όρο 400 με 500 ευρώ –όταν το Γκραν Πρι του Αμπου Ντάμπι κοστίζει σχεδόν το διπλάσιο! Σαφώς, οι επισκέπτες της τελευταίας στιγμής δεν έχουν καμία τύχη στην παλέτα των προσφορών. Ηδη, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα το επίσημο site του Γκραν Πρι του Μονακό προσφέρει τις διακεκριμένες θέσεις στη μοναδική τιμή των 3.150 ευρώ. Τα εισιτήρια του… λαού ξεκινούν από τα 250 ευρώ. Ιστορικά, το πρώτο γκραν στο Πριγκιπάτο διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 1929. Υπό τη «στέγη» του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula1, ο πρώτος αγώνας διεξήχθη το 1950, και το πρώτο γκραν πρι το κέρδισε ο Μανουέλ Φάτζιο με Alfa Romeo.

Πέρυσι Φέτελ. Φέτος;

H Ferrari έχει σημειώσει στην πίστα του Πριγκιπάτου συνολικά 10 νίκες. Πέρυσι, τον αγώνα είχε κερδίσει ο Φέτελ (Ferrari), ακολουθούμενος από τον ομόσταβλό του Κίμι Ράικονεν.